Koninklijk nieuws niet altijd welkom

Begin deze week konden we vaststellen hoe groot de interesse is voor nieuws over het koningshuis. De aankondiging van de troonsafstand door koningin Beatrix leidde tot een wereldwijde vloedgolf aan publiciteit. Dat koninklijk nieuws niet altijd zo makkelijk de nieuwskolommen haalt, blijkt uit een foto die het Amerikaanse veilinghuis RR Auction dezer dagen afhamerde op 18.396 dollar. We zien een jonge Diana Spencer liggend op bed met een jongeman en een fles whisky op de vensterbank.

‘Not to be published’ staat er met vette letters over het beeld. Je zou kunnen zeggen dat zoiets een foto vernielt, maar in dit geval is er juist sprake van waardevermeerdering. De afdruk is afkomstig van de opkoper van het archief van de Britse krant Daily Mirror. Op de achterzijde staat een stempel met de datum 26 februari 1981, vermoedelijk de dag dat de foto bij de krant binnenkwam. Twee dagen eerder was de verloving van prins Charles en Lady Diana officieel bekend gemaakt.

Kennelijk was de boodschap van de foto destijds te gevoelig om hem te publiceren. Het grote publiek wil immers graag romantisch wegdromen bij harmonische gedachten aan koninklijke paren. Daar passen geen flessen whisky en onbekende heerschappen bij. Voor je het weet verkoop je geen kranten omdat het publiek je kwalijk neemt dat je zo’n verwarrende foto publiceert.

De jongeman is overigens Adam Russell, achterkleinzoon van Stanley Baldwin, die tussen beide wereldoorlogen drie maal premier was. Begin dit jaar onthulden Britse kranten naar aanleiding van het opduiken van de foto in de veiling dat deze is gemaakt in 1979 tijdens een skivakantie in Frankrijk. Russell zou een oogje op Diana hebben gehad, maar moest het afleggen tegen de koninklijke concurrentie van de Prince of Wales.

Ook Beatrix weet hoe gevoelig de combinatie van fotografie en verloving is. Nadat fotograaf John de Rooy op 1 mei 1965 vanuit de struiken bij kasteel Drakesteyn enkele beelden schoot van haar en een tot dan toe onbekende man, werkte het vorstenhuis van harte tegen bij het onthullen van de identiteit van die man en zijn verhouding tot de toenmalige kroonprinses. Pas op 7 mei – na publicatie van de foto op de voorpagina van de Daiily Express – krijgt het Nederlandse volk te horen dat de vriend Claus von Amsberg is en durven de Telegraaf en de Haagsche Post publicatie van De Rooy’s foto aan.

Meer over de foto van Beatrix en Claus bij Andere Tijden

En over de ‘nieuwe’ Diana-foto bij de Daily Mail


Dit artikel is ook gepubliceerd op Cultuurblog van Picturae, waaraan Edie Peters met regelmaat bijdraagt.