Kooiker tussen lust en kennis

De fotograaf/kunstenaar Paul Kooiker presenteerde kortgeleden in het Amsterdamse Foam zijn vierde boek: Room Service. Deze uitgave verbeeldt – naast Kooikers gebruikelijke thematiek – nadrukkelijk de spanning tussen lust en kennis. Ook deze publicatie is weer voor velerlei uitleg vatbaar.
Soms lijkt het alsof Kooiker een personage tussen hem en het publiek schuift. Dat personage, laten we hem voor het gemak even P. noemen, bestaat uit enkele sterk uitvergrote eigenschappen van de auteur. P. is een obsessieve verzamelaar, een onvermoeibare collectionneur van beelden.

Wanneer hij de gewenste beelden niet kan vinden, maakt hij ze zelf. Hij huurt modellen en maakt honderden, zo niet duizenden foto’s. Het betreffende personage heeft een zwak voor vrouwen, maar is zo verlegen dat hij hun vorsende blik niet kan verdragen. Dat lost hij op door de gezichten buiten het kader van zijn cameraatje te houden.

P. is ook een romanticus en moet niets hebben van de opgepoetste soft-porno, die je in onze moderne wereld aantreft in abri’s, op reclamefolders en in glimmende tijdschriften. Nee, dat is niks voor P. Hij maltraiteert zijn opnamen op zo’n manier dat ze het uiterlijk krijgen van obscure boekjes van dertig, veertig jaar terug. Sommige zien er zelfs uit als een antieke zoutdruk.

Als gezegd, P. is een verzamelaar en hij is trots op zijn boekencollectie. Mogelijk uit zelfbescherming, misschien uit een soort intellectueel verantwoordelijkheidsgevoel, laat hij de modellen voor zijn boekenkast poseren. Zo worden zijn neiging tot beschouwen en zijn mannelijke driften in één beeld samengebracht.

In Room Service blijkt dat Kooiker P. perfect heeft geregisseerd. Het boekje bevat een wonderlijk veelvormige verzameling beelden, waarin één motief tot in de finesses is uitgewerkt. Wanneer de denkbeeldige P. in een denkbeeldige opslagruimte is opgeborgen, brengt Kooiker met zijn uitgever en vormgever Van Zoetendaal de ruwe beelden samen tot een subtiele boekuitgave. Met instemmend gebrom zet hij het vervolgens naast Hunting & Fishing, Showroom en Seminar in zijn boekenkast.

Room Service
fotografie: Paul Kooiker
vormgeving: Willem van Zoetendaal
Uitgave: Van Zoetendaal publishers
Ingenaaid, 20 bij 15,5 centimeter
120 pagina’s, 105 foto’s in kleur
oplage: 700 (500 Engels, 200 Japans)
prijs: 25 euro

Room Service wordt op 22 oktober bij Dashwood Books in New York internationaal gepresenteerd.