Koos Breukel neemt initiatief tot portretten-museum

Fotograaf Koos Breukel is de trekker van een ambitieus project: binnen een paar jaar moet er een nationale portrettengalerie dan wel een museum voor portretkunst zijn. Met enkele andere initiatiefnemers is het oog gevallen op de Valeriuskliniek, de psychiatrische instelling in Amsterdam-Zuid die de afgelopen weken is leeggeruimd. Een architect heeft intussen een eerste schets gemaakt waarbij het museum de bovenste verdieping gaat gebruiken, aangevuld met een opbouw op de twee dakterrassen.

Als voorbeeld voor dit nieuwe culturele initiatief geldt de National Portrait Gallery in Londen. Breukel heeft daar onlangs een bezoek gebracht in gezelschap van onder meer architect Peter van Asscher en een bouwondernemer die de Nederlandse portrettengalerij financieel gaat steunen. Laatstgenoemde blijft voorlopig liever ongenoemd in de publiciteit.

In De Telegraaf lichtte Breukel vrijdag het plan enigszins toe: ‘Er zijn ook verschillende zorginstellingen die zich bezighouden met kunst met wie we willen samenwerken. De muren zijn voor portretkunst. Niet alleen voor fotografie en schilderkunst, ook voor driedimensionale werken. We hebben met een aantal kunstenaars al contacten gelegd, o.a. Rineke Dijkstra, Stephan Vanfleteren en Roy Villevoye. We werken bovendien plannen uit met een paar musea en verzamelaars.’

Afgelopen weekeinde opende in de verlaten Valeriuskliniek een tentoonstelling met portretten die Breukel maakte van voormalige patiënten van de Valeriuskliniek en hun verzorgers. Op 11 en 12 januari is deze tentoonstelling open voor publiek. Vanaf april zijn de portretten te zien in Museum Het Dolhuys in Haarlem.

• Lees ook de open brief die Willem van Zoetendaal stuurde: Lieve Koos, mag ik twee isoleercellen reserveren?

National Portrait Gallery

Het Dolhuys