Koos Breukel protesteert met piepkleine portretten

Portretfotograaf Koos Breukel ziet zich gedwongen tot het afdrukken van zijn portretten op pasfotoformaat. De tentoonstelling die vanmiddag opent met 75 portretten van Eerste-Kamerleden zal slechts één afdruk bevatten: alle portretten samen op een printje van 3 x 4 cm. ‘We hebben subsidies aangevraagd, maar die zijn allemaal afgewezen. Daarom heb ik iets mini-mini’s gemaakt, waardoor het wat aandoenlijk wordt. Kan zo Madurodam in.’
Hoe het ‘statement tegen de bezuinigingen’ er ongeveer uitziet is te zien op bovenstaande afbeelding (eveneens 3×4 cm)

De tentoonstelling opent vanmiddag in het Haags Historisch Museum. Naast de print op pozstzegelformaat zijn er wel vitrines op met uitleg over het project. En er is een gratis krant over de Eerste Kamer voor educatieve doeleinden, vormgegeven door Willem van Zoetendaal, onder meer galerist van Breukel.

Breukel fotografeerde de afgelopen twee jaar alle leden van de Eerste Kamer. Het bijzondere aan deze serie is dat alle 75 senatoren hun medewerking hebben verleend. Nu de Eerste Kamer wordt ontbonden krijgt de serie een unieke historische waarde, aldus het museum.