Korea-foto blokkeert expositie WPP in Beijing

De jaarlijkse tentoonstelling van World Press Photo is dit jaar niet in Beijing te zien geweest. De Chinese autoriteiten wilden dat een bepaalde foto niet aan het publiek zou worden getoond. De organisatie van WPP besloot daarop de tentoonstelling in zijn geheel terug te trekken.
Het gaat om een foto van de Japanse fotograaf Tomohisa Kato (Kyodo News) waarop is te zien hoe Chinese agenten proberen een Noord-Koreaanse vluchtelinge met haar kind ervan te weerhouden het Japanse consulaat-generaal in Shenyang binnen te dringen. Het was de winnaar in de categorie Spot News Singles.

De tentoonstelling zou in november in Beijing aandoen. Eind juli liet de Chinese Photographers Association weten dat de bewuste foto taboe was. WPP besloot daarop de tentoonstelling in zijn geheel terug te trekken.

WPP-directeur Munneke: ‘Het is altijd ons beleid geweest om de tentoonstelling in zijn geheel te laten zien. We maken ons zeer sterk voor persvrijheid. Opmerkelijk genoeg is de expositie wel geheel te zien geweest in Hongkong in september en oktober.’

In de hoofdstad liggen kwesties van mensenrechten kennelijk nog zeer delicaat. Munneke: ‘De Chinese Photographers Association, die de tentoonstelling in Beijing altijd organiseert, is nauw verbonden met de overheid. Overigens is een seminar dat we met hen organiseerden onlangs wel gewoon doorgegaan. We houden contact. De hoop is ook dat China verder liberaliseert. Ze organiseren in 2008 de Olympische Spelen, dus ze weten dat de hele wereld dan naar ze kijkt.’

Bekijk de foto op de site van World Press Photo.