Korte video verovert sociale netwerken

Waar de afgelopen jaren onze mond met regelmaat openviel over de enorme hoeveelheden foto’s die mensen uploaden naar Facebook, Flickr, Instagram en andere sociale netwerken, zullen we de komende tijd overspoeld raken met korte videofilms. We hadden al YouTube en sinds een paar maanden Vine, en dan biedt Instagram sinds een week ook de mogelijkheid om videootjes te uploaden. Leverde in 24 uur gelijk 5 miljoen filmpjes op.
Dat Facebook-dochter Instagram met video’s komt, mag geen verrassing heten. Concurrent Twitter begon in januari dit jaar met Vine, waar je filmjes van maximaal 6 seconden kunt uploaden. Goede vondst: binnen vier maanden telde Vine 13 miljoen gebruikers. Bij Facebook geloven ze trouwens dat 15 seconden een populairdere lengte is voor een videootje.

Twee korte overdenkingen:
– al die bewegende beelden maken de makers van gedrukte media vast niet vrolijker
– de nieuwe netwerken bieden de liefhebbers nieuwe kanalen om aandacht te trekken, ook voor fotografen

En dan is natuurlijk de vraag of een video beter is dan een foto. En of dat massaal delen via netwerken eigenlijk wel goed voor je is.

Redactrice Jenna Wortham van de blog Bits van de New York Times ziet een behoefte naar meer intimiteit en oprechte communicatie:
Instagram Video and the Death of Fantasy

www.instagram.com

www.vine.co