Kosmische hoogstandjes in wedstrijd voor astro-fotografen

Het is al het zesde jaar dat de competitie om de beste astro-fotografie plaatsvindt. Buiten de fascinatie met nachtelijke luchten en het buitenaardse, spelen de Awards ook een belangrijke rol in het handhaven van het algemeen belang van ruimte-exploratie en wetenschappelijke observatie. De winnaar van de Astronomy Photographer of the Year Award James Woodend geeft een spectaculaire selectie van kosmische hoogstandjes.

Van sterrenlandschappen bedekt met felgekleurd gas en stof tot telescopische beelden van verre hemellichamen, niets is Woodend te gecompliceerd. Het winnende beeld van de Earth and Space-categorie werd ‘Aurora over a Glacier Lagoon’. Woodend nam deze mysterieuze beelden in IJsland’s Vatnajökull National Park. Wat we hier zien?  Elektronen met hoge energie zorgen ervoor datzuurstof groen licht uitstraalt en bogen van de aurora worden gevormd door het verschuiven van krachten van het magnetisch veld van de aarde.

‘Horsehead Nebula (IC 434)’ van Bill Snyder won de Deep Space-categorie, gemaakt met gebruik van een PlaneWave 17-inch telescoop en een Apogee U16 camera, met een sluitertijd van 13 uur. Deze wolk van stof is vaak onzichtbaar voor het blote oog – of telescoop -, maar wordt zichtbaar door fotografie.

De Young Astronomy Photographer of the Year-award ging naar de vijftien jaar oude tweeling Shishir & Shashank Dholakia die de Heart Nebula (IC1805) fotografeerden, een wolk van gas en stof op 7500 lichtjaar afstand.

horsehead_nebula_ic_434__bill_snyder_low_res_0Horsehead Nebula (IC 434) © Bill Snyder

the_heart_nebula_ic_1805__shishir__shashank_dholakia_low_res_0 Heart Nebula (IC1805) © Shishir & Shashank Dholakia

Astronomy Photographer of the Year Award