Kosovo voor gevorderden

De fotograaf Dirk Jan Visser en de journalist Agnes Verweij maakten een boek over de huidige situatie in een omstreden deel van het voormalige Joegoslavië: Brave New Kosovo.
• Bekijk een aantal foto’s uit het boek:www.dirkjanvisser.com

Deze herfst starten onderhandelingen over de toekomst van Kosovo, het deel van de westelijke Balkan dat sinds 1999 bestuurd wordt door de Verenigde Naties.

Tijdens de laatste jaren van de Socialistische Federale Republiek van Joegoslavië kregen de Albanezen van Josep Tito steeds meer zeggenschap over de invulling van hun maatschappij. Dit was een doorn in het oog van Servische nationalisten, die Kosovo zien als de bakermat van hun beschaving, geschiedenis en identiteit.
Na de dood van Tito in 1980 eigenden de Serven zich meer en meer macht toe, culminerend in een grondwetswijziging in 1989, waarbij de Servische leider Milosevic de autonomie van Kosovo ophief.

De Albanese meerderheid in het gebied kreeg het zwaar. Vanaf 1997 begon een deel van hen gewapend strijd te leveren tegen de Serven. Het bikkelharde gewapende conflict leidde tot een humanitaire ramp, waarvan de honderduizenden Albanese vluchtelingen het symbool werden.
De NAVO greep in en begon op 24 maart 1999 luchtaanvallen op de Federale Republiek van Joegoslavië. Na 78 dagen van bombardementen werd een wapenstilstand met Milosevic bereikt. Er werd een groot aantal internationale vredestroepen (KFOR) en een VN interim administratie (UNMIK) in Kosovo gestationeerd.

Dirk Jan Visser fotografeerde beleidsmakers en ‘de man op de straat’ tijdens verschillende bezoeken aan Kosovo tussen november 2004 en juni 2005. Er is aandacht voor de standpunten en de arbeid van Albanezen en Serviërs op diverse niveau’s. Zo krijgt de lezer en passant – in sfeervolle zwart-wit fotografie – een indruk van het dagelijks leven.

In de interviews spreken de betrokkenen hun twijfels en hun hoop uit. In het ideale geval kan Kosovo een welvarende, bij de EU aangesloten natie worden. Het bevindt zich op een belangrijk kruispunt van wegen in de westelijke Balkan en de aarde is er rijk aan mineralen.
Het boek maakt ook duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is, met name op het gebied van de werkgelegenheid en het wederzijds vertrouwen.
Met dit boekje leveren Pax Christi en Kerk in Actie een bijdrage aan de lobby voor een autonoom en rechtvaardig Kosovo.

Han Schoonhoven

Brave New Kosovo
foto’s: Dirk Jan Visser
teksten: Agnes Verweij
gebonden, 143 pagina’s
uitgever: Artimo i.s.m. Pax Christi
prijs: 24.95 euro