Kritische fotograaf ontvlucht Banglasdesh

Fotograaf G.M.B. Akash is onlangs Bangladesh ontvlucht en heeft een voorlopig toevluchtsoord gevonden in het Duitse Hamburg. Akash maakte fotoreportages over gebruik van geweld tegen in een koranschool en in een naai-atelier. Met een van die foto’s won hij in 2006 nog een prijs in de categorie Daily Life bij World Press Photo.
Akash, onder meer aangesloten bij het Britse agentschap Panos, ontvluchtte zijn land omdat hij steeds vaker werd bedreigd. De dreigementen zijn afkomstig van islamisten, die niet zijn gediend van beelden die tonen hoe een jongen met een ketting aan zijn enkels is vastgebonden op een koranschool, en evenmin van zijn beeld dat laat zien hoe een volwassen man met een houten knuppel een jongen gaat slaan die niet hard genoeg werkt achter de naaimachine.

Akash kreeg aanvankelijk dreigtelefoontjes. Later kwam bij herhaling mannen langs bij zijn ouderlijk huis die informeerden naar zijn verblijfplaats. Deze signalen brachten Akash en zijn vrouw ertoe de hielen te lichten richting Europa. In Hamburg heeft hij voor een jaar een beurs ontvangen om van te leven.

• Lees een interview met Akash in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (met de besproken foto’s): Ein siebenjähriger Koranschüler in Ketten

• De website van G.M.B. Akash