Krystyna Ziach in Museum Kunstpalast

De Nederlands-Poolse fotografe Krystyna Ziach is een van de deelnemers aan de tentoonstelling Die Grosse Kunstausstellung NRW 2013, die sinds afgelopen weekend is te zien in het Museum Kunstpalast in Düsselforf en nog is te zien t/m 17 maart.
De tentoonstelling is een jaarlijks overzicht van met name kunst uit de Duitse deelstat Nordrhein-Westfalen, maar ook van de in Amsterdam woonachtige Ziach is werk te zien, uit de serie Ephemeral Library waarin – aldus de toelichting van de fotografe – ‘het tijdelijke karakter van een toevallig ontstane “bibliotheek” centraal staat. Afbeeldingen van een verzameling van boeken, kranten, tijdschriften, reclamebladen, met de hand geschreven brieven, notities en dergelijke, vormen samen de beelden van de fotowerken.’

Ziach vervolgt: ‘De “bibliotheek” bestaat eigenlijk alleen op het moment van het realiseren van de foto. Het tijdelijke en chaotische karakter van het samenstel van deze tastbare overvloed aan informatie maakt het moeilijk om deze te ontcijferen of te lezen. Het lijkt alsof zij haar oorspronkelijke betekenis verliest.
Het papier, met enerzijds de materialiteit van zijn sculpturale karakter
en anderzijds het immateriële van zijn inhoud, speelt een rol in het werk.
Tegenstellingen zoals individueel- collectief en anoniem-persoonlijk en de paradox van “beauty & poverty” spelen eveneens een rol in het werk.

Verschillende fotowerken uit de serie refereren aan archetypische vormen, zoals de pilaar/obelisk en de pyramide/mastaba.
Tevens benadrukken de fotowerken het vergankelijke karakter van de totale overproduktie van “sense & nonsense” op papier.’

Museum Kunstpalast: Grosse Kunstausstelliung NRW

www.krystynaziach.com