Kunstsite aangeklaagd door fotograaf

De kunstsite galeries.nl heeft 30.000 afbeeldingen geblokkeerd omdat een fotograaf een claim heeft ingediend wegens ongeoorloofd gebruik van zijn foto’s. De website is nu genoodzaakt om alle afbeeldingen te laten vrijwaren om verdere claims te voorkomen. De exposerende instelling of kunstenaar moet eerst een vrijwaringverklaring tekenen voordat de afbeeldingen weer zichtbaar worden op de website. Tot op heden heeft pas 13 procent dat gedaan.
Galeries.nl is een informatieve website die dagelijks wordt aangevuld met nieuws over galeries, musea, kunstuitlenen, kunstenaars, beurzen, veilingen en exposities. Een digitaal overzicht en prikbord van alle exposerende instellingen in Nederland en België. Door de recente ontwikkelingen zien veel galeries en kunstenaars hun belangrijkste promotiekanaal opdrogen.

Fotograaf Peter van Rijswijk probeert 5000 euro te claimen voor één foto. De betreffende afbeelding is een foto van actrice en zangeres Wieteke van Dort. De NVF (Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten) behartigt de belangen van fotograaf die overigens aangesloten is bij fotoagentschap Pevry Press. Eind vorig jaar was de NVF ook al succesvol met een soortgelijke zaak. De NVF had een zaak aangespannen tegen de stichting Nieuw Rechts. Op dat weblog was door een bezoeker een foto van Thomas Schlijper geplaatst als onderdeel van een reactie. De rechter was van oordeel dat de sitebeheerder de openbaarmaking van die foto faciliteert en gedoogt, en daarvoor aansprakelijk is. De geleden schade werd vastgesteld op 300% van het gebruikelijke honorarium. De foto’s moesten van de site verwijderd worden op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag.

Ook in Amerika hebben fotografen problemen met het ‘lenen’ van hun foto’s voor weblogs (zie eerder bericht op PhotoQ).

De discussie over het gebruik van gratis foto’s op weblogs en soortgelijke sites laait steeds verder op. Gisteravond tijdens het programma Radio-Online van de Tros gaf Hans Aarsman zijn mening over de galeries.nl-zaak. ‘Fotografen moeten het internet als iets extra’s zien. Die zuurpruimen die er een paar kwartjes extra uit willen halen zijn gewoonweg zielig’.

• Beluister de uitzending van Radio Online Zoek in het archief even naar 8 februari 2005

• Kijk ook op galeries.nl