‘Kwaliteitsverval bij Zilveren Camera’

‘De jury die onlangs de Zilveren Camera-inzendingen beoordeelde, was niet enthousiast over de gemiddelde kwaliteit. Technisch en inhoudelijk was het werk vaak onder de maat. Vooral jonge fotojournalisten zijn slordig met details, zoals gegevens over onderwerp, locatie en datum. De technische tekortkomingen kunnen worden veroorzaakt doordat er weinig opleidingen zijn, op HBO-niveau maar één. Dat meldt vakblad De Journalist, dat opmerkt dat ook de opdrachtgevers vaak geen oog hebben voor kwaliteit, en te weinig tijd en geld verstrekken.’
Bovenstaand stukje staat vandaag op de website Villamedia zonder verdere toelichting. Als jurylid ben ik hierover een beetje verbaasd, maar ik wacht voor een definitieve meningsvorming nog maar even het hele artikel in het vakblad De Journalist af.

De vinger wordt geheven naar jonge journalisten. Ik kan me niet herinneren dat de jury daar op die manier over heeft gesproken.
Bovendien snap ik niet hoe je kunt opschrijven dat er maar één hbo-opleiding is, terwijl er toch minstens in Den Haag, Breda en Utrecht kunstacademies zijn waar fotojournalisten worden opgeleid en in Amsterdam een particuliere opleiding op hbo-niveau.

Later meer, in de hoop dat de postbode snel De Journalist bezorgt.

Edie Peters