Kwartiertje voor ‘hof-fotografen’ in Toscane

Twintig fotografen en cameralieden hebben afgelopen vrijdag een kwartier lang foto’s kunnen maken van prins Willem-Alexander, prinses Máxima, prinses Amalia en koningin Beatrix. Dat gebeurde op hun vakantiestek bij het stadje Tavernelle in Toscane.

Foto’s Martijn Beekman

Het was verzamelen geblazen in een plaatselijk hotel, waarna de visuele pers met twee busjes naar het landgoed Roca dei Draconi werd vervoerd.

Robin Utrecht maakte foto’s zoals je van een goede ANP’er mag verwachten, Martijn Beekman deed zijn best op een Volkskrant-foto, Dennis van Tellingen probeerde met geluidjes de aandacht van baby Amalia te trekken. Ze kregen een kwartier de tijd van de Rijksvoorlichtingsdienst, die met de deelnemende media heeft afgesproken dat ze het koninklijke gezin de rest van de vakantie niet met hun camera’s achtervolgen.

• Beluister Martijn Beekmans relaas op de website van de Volkskrant: Horen&Zien

Uit de Volkskrant van zaterdag 3 juli:
Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren heeft in een brief aan de RVD vrijdag bezwaar gemaakt tegen een van de voorwaarden die de RVD stelt. Elk medium moet zich bij accreditatie verplichten de privacy van het paar en hun dochter Amalia te respecteren. Hoewel die bepaling al tot de gedragsregels van het Genootschap behoort, vindt het Genootschap dat er een noodzaak kan zijn om ervan af te wijken. ‘Nieuws is nu eenmaal nieuws’, aldus bestuurslid Kees Lunshof.
Gerard van der Wulp, directeur-generaal van de RVD, heeft begrip voor dat standpunt. ‘Maar voor ons blijft gelden dat wie zich inschrijft, zich houdt aan de afspraak’, aldus Van der Wulp.
Het is niet voor het eerst dat de RVD een fotogelegenheid organiseert voor de pers. Eerder dit jaar stond zo’n sessie op de agenda tijdens de vakantie van de prins en zijn gezin in Lech, maar door het overlijden van prinses Juliana ging die niet door. Desondanks doken al voor dat moment beelden op in roddelbladen en het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. De RVD hoopt dat nu te voorkomen door de sessie in Italië aan het begin van de vakantie te houden. De media worden geacht het paar daarna met rust te laten.
Van der Wulp wil niet vooruitlopen op eventuele schendingen van de regeling. ‘Deze regeling is vooraf besproken met het Genootschap en de Vereniging van Verslaggevers Koninklijk Huis. Uit onze contacten met de pers is gebleken dat er zeer veel begrip is voor de behoefte aan privacy. Wij hebben onze goede wil getoond, nu kijken hoe het loopt.’
Van der Wulp wil niet ingaan op de vrees dat roddelbladen zich met opzet niet zullen accrediteren om het paar wekenlang vrijelijk te kunnen volgen. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat iedereen de privacy zal respecteren’, aldus Van der Wulp. Mochten media zich niet aan de bepaling houden, dan zullen zij een volgende keer worden uitgesloten van deelname.