Kwestie

Eerst een enorme knal. Bukken. Dan een grote stofwolk. Op nog geen 100 meter afstand wankelt iets. Of lijkt het zo? Nee, het beweegt. Wegwezen.

Komt dit onverwachts dan? Zo te zien wel. Misschien een kleine rekenfout die pas aan het licht komt nu het vuur zacht knetterend het hele traject langs het lont is gekropen – en de staven dynamiet heeft bereikt. Het publiek schouwt nog toe op gepaste afstand, maar staat aan de verkeerde kant. Anderen zetten het al op een rennen… We zitten nog midden in die fractie van een seconde die zo typerend is voor: de fotografie.

Even dat bevroren fotomoment vasthouden, dan draait de film alweer verder. Er komt een stofwolk opzetten, er wordt iets geschreeuwd: ‘Crematory chimney falling down!’ Geen idee hoe hoog die schoorsteenpijp is, dat staat zo gauw niet op de foto. Maar die pijp hoeft vanaf het breekpunt aan de voet slechts – door een onwillige baksteen – 10° weg te draaien of de fotocamera ligt na de komende vijf seconden in gruzelementen. Om over de fotograaf maar te zwijgen. Die jongen rechtsonder bukt niet voor niets.

Het lange lijf van de arbeider middenvoor verraadt bezorgdheid en ontzetting. Maar de gedistingeerde meneer met hoed blijft, ondanks dit spel op leven en dood, geheel in de plooi. Nooit je goede komaf verloochenen. Voor niks en voor niemand. Meneer maakt zich voor de formaliteit gewoon even keurig uit de voeten, ervan overtuigd dat hij de situatie beheerst. Hij draaft slechts weg om de boel eens rustig, met eigen ogen, vanuit een geheel ander  perspectief te gaan bezien.

En onze fotograaf. Kon hij met toestel en al in vijf seconden de benen nemen? Waarom is het negatief, zelfs het fotopapier, in vredesnaam zo gebutst en gekraakt? De linkerrand zitten vol slordige punaisegaatjes en onzorgvuldige sporen van een roestige paperclip. Alsof dit stukje vakmanschap  als pover bewijsstuk in een politie-, verzekerings- of overlijdensdossier is geëindigd…

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.