L.J.A.D. Creyghton’s Holland Album: hyperromantiek

In september 2005 verscheen het Holland Album, een boek met idyllische landschappen van de fotograaf L.J.A.D. Creyghton. Hij fotografeerde op zo’n honderd locaties verspreid over heel Nederland.
Je zou deze serie kunnen zien als Creyghton’s persoonlijke ‘Vier Jaargetijden’.
Het boek opent met een tulpenveld bij Krabbendam in de lente en sluit af met een bos in wintersferen bij Tricht. Ook zomer en herst zijn uitgebreid in beeld gebracht.

Een groot deel van de opnamen maakte hij in de schemering van zonsopgang of zonsondergang. Het heeft er alle schijn van dat Creyghton daarbij een film met een hoog iso-getal heeft gebruikt, want veel foto’s ogen opmerkelijk korrelig. Dat verhoogt het schilderachtig effect.

L.J.A.D. Creyghton (Apeldoorn 1954) studeerde in 1984 af aan de afdeling fotografie van de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda.
Hij was vertegenwoordigd in een groot aantal exposities en zijn foto’s verschenen in boeken en tijdschriften. Een jaar na zijn afstuderen ontving hij van het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Maria Austriaprijs. Zijn werk is opgenomen in diverse openbare en particuliere collecties. Creyghton interviewt voor de VPRO-radio maandelijks een Nederlandse fotograaf.

Het boek is mijns inziens een romantische ode aan het Nederlandse landschap. Het doet denken aan de geïdealiseerde landschappen die we op historische Japanse en Chinese rolschilderingen aantreffen. Beelden om in weg te dromen. De fotograaf sluit zijn beeldenreeks af met een gedicht getiteld In beauty I walk. Die tekst en de inleiding van Den Hartog Jager verwijzen naar Creightons persoonlijk Arcadië, herinneringen uit zijn jeugd, geïdealiseerd door het geheugen.

In deze fotografie is er geen sprake zijn van sterk teruglopende populaties weidevogels of het verdwijnen van vlindersoorten. Lucht-, licht- en waterverontreiniging zijn ondenkbaar. Een laag overvliegende F-16? Onmogelijk.
Waarschijnlijk past het image dat hier aan het Hollandse landschap verleend wordt uitstekend bij de herinnering zoals menig buitenlandse bezoeker die zou willen koesteren.

Helaas ben ik in mijn jeugd, in mijn herinnering, te vaak geconfronteerd met zwarte dode beken met schuim erop en bomen met door de zure regen uitgedunde kruinen, en heb ik moeite met de hier gepresenteerde idylle.
Maar goed: ik hou van Holland, en ik hoop oprecht dat het ooit weer zo mooi zal worden als in dit Holland Album.

Han Schoonhoven

Holland Album
L.J.A.D. Creyghton
met een inleiding van Hans den Hartog Jager
in een Engelstalige editie met twee extra foto’s
en in viertalige editie (Ne, Eng, Du, Fra)
160 pagina’s met ruim 100 foto’s in full-color
gebonden, 28 bij 25 centimeter
uitgeverij Terra Lannoo bv
prijs: 24,95 euro

• Bekijk meer foto’s: www.london-photographic-awards.com