Land

Een hoed, een kist, een nat pak en een spiedende blik. Maar wat doet die man in de golven? Het is 1909, aangenaam weer. Heeft hij trouwens lieslaarzen aan?

Bewegen doet meneer nauwelijks, dat doen de golven om hem heen al. Maar wat ons Westerlingen ogenblikkelijk opvalt: hij staat verkeerd om in beeld. Wij kennen nu eenmaal een schrijfrichting naar rechts, dan oogt een naar links gerichte man in het fotokader nogal raar. Wij lopen toch ook altijd rechts het beeld uit?

Voorlopig staat meneer stil. Zijn uitzicht op 180° water, misschien zelfs 360°, heeft hem doen besluiten de kist te laten zakken. Hij draagt een hoed, is vast fotograaf. Misschien valt er onder de waterspiegel een interessantere wereld te schieten. In gedachten zien we hem gisteren thuis waterdicht staan timmeren, om tenslotte een gaatje te boren. Dat is voor de zoeker.
Terug naar de foto. Er zwemt een grauwe vis langs de lens, gevolgd door een andere. Gebruikt meneer een statief? Wij anders wel. Onmogelijk een zware camera met glasplaten , wankelend over een zompige bodem vol spekgladde struikelstenen, zonder dat hulpmiddel goed in bedwang te houden. Zitten hier krokodillen? Eerst maar eens scherpstellen. Misschien zien we land. Ondertussen hangt er telkens iets in onze kuiten. Verbeelding. De prille onderwater fotograaf staat mooi stil, in de greep van een haai? Snel hanteren we de sluiter. En verdwijnen rechts uit beeld.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.