Lantaarn

Terwijl fotograaf Asahel Curtis in 1908 het nagenoeg rimpelloze wateroppervlak bestudeert, staat Amerika op het punt om de machtigste militaire en economische natie ter wereld te worden. Vandaar dat Curtis vanavond deze foto neemt.

Door zijn zoeker ziet Curtis in het donker The Great White Fleet in de Atlantische Oceaanhaven voor anker liggen. Hij kan alleen niet alle zestien oorlogsschepen vastleggen, dat machtsvertoon past eenvoudigweg niet binnen zijn kader. En dan ook nog ál dat licht erbij… Toch geeft de foto een bescheiden indruk van de wijze waarop Amerika graag zijn tanden aan de wereld laat zien, vooral aan Japan.

Inderdaad: de witte vloot maakt in opdracht van president Roosevelt tussen 16 december 1907 en 22 februari 1909 een demonstratieve vaart rond de wereld. De witkwast is speciaal voor deze gelegenheid over de boegen gegaan… als een ieder maar weet hoe het te water met de militaire spierballen gesteld is.

Nadeel van al die power? Angsten! Kwetsbaarheid. Hooggeplaatste Amerikanen raken deze dagen bevreesd voor hun voorspoedige machtsontwikkelingen. Kunnen die niet verkeerd uitpakken en de veiligheid van hun land juist extra bedreigen? Amerikaanse krantenkoppen weerspiegelen gelijktijdig trots en zorgen over alle nieuw verworven krachten. Alleen Curtis, die is volop in de ban van het nog zo jonge, elektrische licht en vervaardigt doodleuk mooie plaatjes voor zijn Lantern Slide Shows.

De witte vloot stoomt nu op via de Straat van Magellan, komt langs Vuurland en doet in oktober 1908 de haven van Yokohama aan, alwaar duizenden Japanse kinderen onverwacht in het Amerikaanse volkslied uitbarsten. Onverwacht? Als we goed naar Curtis’ foto kijken snappen we dat heus wel, dwars tegen de heersende wereldpolitiek in.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.