Larry Sultan (63) overleden

Afgelopen zondag is de Amerikaanse fotograaf Larry Sultan overleden in zijn woonplaats Greenbrae in Californië. Hij leed aan kanker en is 63 jaar geworden.
Larry Sultan maakte in 1977, samen met Mike Mandel, de ophefmakende serie ‘Evidence’, van documentaire foto’s afkomstig uit institutionele beeldbanken. Losgerukt uit de originele context en herschikt zonder bronverwijzing onderzochten zij de betekenis van deze beelden in de kunstfotografie. ‘Evidence’ behoort inmiddels tot één van de belangrijkere werken in de geschiedenis van de fotografie.

Larry Sultan kreeg ook veel internationale aandacht met ‘Pictures from Home’ en ‘The Valley’. In het eerste project spelen zijn ouders de hoofdrol en gaat het over de universele verwachtingen binnen een familieleven. De tweede serie documenteert het dagelijkse leven op de pornoset, gemaakt tussen 1998 en 2003. De complexe foto’s tonen de grens tussen fictie en werkelijkheid, waarbij Sultan zich niet richt op de sexuele actie maar toont wat zich buiten de filmcamera afspeelt

Sultan’s werk is terug te vinden in belangrijke museale collecties van onder andere MoMA, Metropolitan, Whitney Museum in New York, Chigago Art Institute en Getty Museum Los Angeles.

New York Times: California Photographer, Dies at 63