Lars Boering over de kwestie Troilo: We spelen graag open kaart

Managing director van World Press Photo Lars Boering heeft gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen rond de prijswinnende serie van de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo. In een telefonisch interview zegt Boering dat hij zelf de nieuwste informatie aan PDN heeft gegeven.

“Terwijl ik met de journalist van PDN aan het praten was [over de verklaring dat Troilo zijn prijs behoudt, red] kreeg ik een SMS dat er weer iets aan de hand was. Ik heb de journalist gelijk gewezen op de Facebookpagina waar het nieuws vandaag kwam. We spelen graag open kaart,” aldus Boering. Als kersverse leider wordt hij gelijk geconfronteerd met een serieuze kwestie. De druk op hem en World Press Photo is hoog.

“We moeten goed gaan nadenken hoe we nog nauwkeuriger onderzoek kunnen doen als dit soort kwesties spelen,” zegt Boering. “Tegelijk is deze zaak ook een teken hoe het nu met de fotografie zit. We moeten eens goed overleggen wat de verantwoordelijkheid is van een professionele fotograaf waarom we deze fotograaf zo vergaand moesten onderzoeken.” Daarmee wil Boering allerminst alles het afschuiven op de fotograaf, het gaat over de hele fotografische industrie.

Mocht blijken dat de nieuwe informatie klopt en een foto inderdaad niet in Charleroi zijn gemaakt, zoals de fotograaf suggereert, dan is diskwalificatie onvermijdelijk.

Eerder op PhotoQ: Opnieuw onderzoek naar foto’s bij World Press Photo

Bericht op PDN: Controversial World Press Photo Winner Under New Scrutiny Today