Lecturis failliet verklaard

De drukkerij en uitgeverij Lecturis is dinsdagmiddag failliet verklaard. Het Eindhovense bedrijf, dat de laatste jaren steeds meer kunst- en fotografieboeken ging maken, houdt de mogelijkheid van een doorstart of overname door een andere partij open.

In het Eindhovens Dagblad noemt directeur/eigenaar Paul van Mameren ‘een combinatie van factoren’ als oorzaak voor de teloorgang: ‘Het algemene beeld van de grafische industrie: dalende vraag naar drukwerk, concurrentie uit het buitenland en druk op de prijzen.’

Vorige week donderdag zijn de 31 personeelsleden geïnformeerd. Twee gehuurde drukpersen zijn vrijdag door de leverancier opgehaald.

Op de site van Boekblad geeft Van Mameren aan dat hij toekomst ziet in de uitgeverij, na het afstoten van de drukkerij: ‘Zeker voor de uitgeverij zie ik perspectief in een iets ander jasje. Voor de boeken die wij maken is een markt. De uitgeverij heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld en we geven interessante boeken uit, waar kwaliteit bij hoog in het vaandel staat. Er zijn niet veel partijen meer die dat kunnen.’

In maart kon Lecturis nog trots melden dat tien van de 33 ‘Best Verzorgde Boeken van 2014’ van de Eindhovense uitgeverij kwamen. De laatste weken verschenen bij Lecturis onder meer fotoboeken van Annabel Oosteweeghel, Eddy Posthuma de Boer, Hans van der Meer en Janine Schrijver.

Eindhovens Dagblad: Uitgeverij Lecturis uit Eindhoven failliet verklaard

Boekblad: Uitgeverij en drukkerij Lecturis vraagt faillissement aan