Lee Lockwood (78) overleden

Op 31 juli is de Amerikaanse fotojournalist Lee Lockwood overleden. Hij maakte in de jaren zestig naam met een marathoninterview met Fidel Castro en een bezoek aan Noord-Vietnam.
Lockwood werd in 1967 als eerste buitenlandsse fotograaf sinds tien jaar toegelaten tot Noord-Vietnam. De oorlog in Vietnam was op zijn hoogtepunt en het vijand denken uitermate sterk. Lockwood kreeg een visum tijdens zijn bezoek aan Cuba. De weerslag van het bezoek van vier weken aan Noord-Vietnam leverde een omslagverhaal in Life op. Lockwood kon onder meer een Amerikaanse krijgsgevangene footgraferen.

Het interview met Fidel Castro vond plaats in een tijdspanne van een week. Het gesprek ging over marxisme, de raketcrisis, racisme, sex, prostitutie en andere thema’s. Hij publiceerde er een boek over, Castro’s Cuba, Cuba’s Fidel: An American Journalist’s Inside Look at Today’s Cuba in Text and Picture. Hij schreef onder meer: ‘We don’t like Castro, so we close our eyes and hold our ears. Yet if he is really our enemy, as dangerous to us as we are told he is, then we ought to know as much about him as possible.’

New York Times: Lee Lockwood Dies at 78; Captured Life Under Communism