Leica komt met digitale zwartwit-camera

Transcontinenta BV, officiële importeur van Leica in Nederland, introduceert met de Leica M Monochrom ’s werelds eerste full-frame digitale camera specifiek ontworpen voor zwart-wit fotografie. Met een speciaal voor dit doel ontwikkelde sensor stelt de Leica M Monochrom fotografen in staat opnemen te maken in een prachtige zwart-wit kwaliteit die geheel nieuwe maatstaven zet, aldus een persbericht. Deze nieuwste camera binnen het Leica M-systeem borduurt dan ook voort op het succesvolle verhaal van de Leica meetzoeker systeem, dat door de jaren heen een groot aantal hoofdstukken in de geschiedenis van innovatieve fotografie heeft geschreven.?
Het persbericht vervolgt:

Om met de woorden van Jesko von Oeynhausen, product manager voor het M-System bij Leica Camera AG te spreken; ‘Zwart-wit fotografie is populairder dan ooit tevoren. Zelfs vandaag de dag heeft het niets verloren van zijn fascinatie als een expressief medium, zelfs niet voor jongere generaties fotografen. Dit wordt bevestigd door de vele zwart-wit foto’s getoond door de leden van de M-community, met wie we in voortdurend contact staan. Met de M Monochrom, bieden wij nu, voor de eerste keer ooit, een kans om zwart-wit fotografie consistent en authentiek te verkennen met een tool die uniek is in de digitale wereld. De uitsluitend zwart-wit tinten registrerende sensor brengt een enorm technisch voordeel dat wordt weerspiegeld in de verbazingwekkende beeldkwaliteit die het levert. ‘?

Speciaal ontwikkelde zwart-wit sensor van 18MP
De 18 MP beeldsensor van de M Monochrom is perfect afgestemd op de unieke eigenschappen van het Leica M-systeem en de superieure prestaties van de Leica M-objectieven. Aangezien de sensor geen kleuren ziet, registreert iedere pixel ware helderheidwaarden. Het eindresultaat is een ‘echte’ zwart-wit opname die aanzienlijk scherper is dan een vergelijkbare foto gemaakt met een camera met een kleurgevoelige sensor.?Het klassieke, iconische design van de Leica M-camera’s wordt verder bevestigd door de Leica M Monochrom. De matzwarte afwerking van de verchroomde bovenkap maakt van de camera een onopvallend fotografisch hulpmiddel. Alleen een gegraveerde inscriptie op de accessoire ’schoen’ onthult de naam van het product. De camera is voorzien van een bijzonder zachte lederen bekleding met een ideale grip die een perfecte aanvulling is op het discrete karakter van de camera. De camera wordt geleverd met een echt lederen draagriem van premium volnerf rundleer.??Ongekende controle over de opnamen.

Om een nauwkeurige controle van de toonwaarden te hebben, biedt de Leica M Monochrom een RAW data histogramweergave. Het verschil met conventionele histogrammen is dat originele, onbewerkte en onveranderde ruwe data wordt weergegeven. De combinatie van dit, met een configureerbaar clipping-display, zorgt voor een precieze correctie of optimalisatie van de belichting. Met één druk op de knop kunnen foto’s genomen met de Leica M Monochrom worden omgezet met karakteristieke toon effecten van analoge zwart-wit film(sepia, koud of selenium toning). Het enige wat gebruikers moeten doen is de afbeelding in JPEG-formaat opslaan en de gewenste toning effect selecteren. Eenvoudig, gemakkelijk en zonder de noodzaak van tijdrovende nabewerking.??Naast Adobe Lightroom 4 wordt Silver Efex Pro2 meegleverd.

De Leica M Monochrom wordt geleverd met Adobe Photoshop Lightroom, een professionele digitale workflow-oplossing. De software is beschikbaar voor klanten als een online download na productregistratie. Adobe Photoshop Lightroom 4 biedt een breed scala aan functies voor het beheer, verwerken en presenteren van digitale beelden, bijvoorbeeld het creëren van eenvoudige print-outs, diavoorstellingen en fotoboeken. Een full-versie van Silver Efex Pro 2, ’s werelds toonaangevende zwart-wit beeld processing software, is ook opgenomen in het pakket. Silver Efex Pro 2 biedt een indrukwekkende collectie van unieke en krachtige, donkere kamer geïnspireerde tools voor het creëren van hoge kwaliteit zwart-wit beelden. Silver Efex Pro 2 emuleert meer dan 20 verschillende soorten zwart-wit film om zo opnieuw de glorie van de klassieke zwart-wit film fotografie te herbeleven. De emulatie van elk type film is gebaseerd op een gedegen analyse en staat garant voor een perfecte weergave van de karakteristieke uitstraling van vele populaire films van ISO 32 tot ISO 3200.?

Unieke service en exclusieve samenwerking met vaklab ‘Whitewall’
Voor de reproductie van hoogwaardige zwart-wit foto’s, biedt Leica Camera AG ook een unieke service in samenwerking met het vaklab “Whitewall”. Na het registreren van hun Leica M Monochrom op de Leica website kunnen fotografen hun digitale foto’s uit de M Monochrom laten afdrukken op hoogwaardige bariet papier en eenvoudig afdrukken bestellen bij Whitewall door middel van een unieke en persoonlijke link. Deze hoogwaardige bariet printkwaliteit is exclusief voor Leica M Monochrom bezitters.??De karakteristieke eigenschappen van het leica M system komen ook hier volledig tot hun recht.

Van fotojournalistiek en ‘available light ‘ fotografie tot discrete, artistiek esthetische, creatieve composities, de nieuwe Leica M Monochrom past zich flexibel aan elke toepassing aan en maakt het uiten van persoonlijke fotografische stijl en bewuste creatieve composities mogelijk. Het enorme potentieel aan prestaties van het huidige M-objectieven productportfolio, met brandpuntafstanden van 16 tot 135 mm, is ook volledig toegankelijk. In lijn met Leica’s bekende streven naar vergaande uitwisselbaarheid van systemen, kunnen vrijwel alle lenzen van het Leica M assortiment sinds 1954 nog steeds worden gebruikt op de nieuwe Leica M Monochrom.?Tegelijkertijd, zijn de karakteristieke eigenschappen van het Leica meetzoeker systeem ook in de Leica M Monochrom beschikbaar. Dit bevat bijvoorbeeld ook het systeem van intuïtieve en discrete handling. De handmatige scherpstelling, gebaseerd op het gecombineerde zoeker en afstandsmeter concept én belichting met diafragmavoorkeuze is juist een hulpmiddel voor fotografen in plaats van het plaatsen van ongewenste beperkingen op hun creatieve vrijheid. In combinatie met het LCD- display op de achterzijde van de camera is er een eenvoudige navigatie door het menu. Met slecht een paar controle-elementen heeft u snel toegang tot het hele scala van functies van de camera. Zijn compacte bouw en de bijna geruisloze sluiter van de camera komen discrete en onopvallende fotografie ten goede. Fotografen kunnen zelfs het juiste moment selecteren om de sluiter weer te spannen. Aan de andere kant, wanneer langere belichtingstijden nodig zijn, is een uiterst stabiele camerahouding van essentieel belang. Een lichte druk op de ontspanknop, in de modus ‘soft release’, is dan voldoende.?

Robust en lange levensduur
Alle functies van de Leica M Monochrom zijn geconstrueerd met extreme robuustheid en een lange levensduur in het achterhoofd. De uit één stuk volledig metalen behuizing, gemaakt van een sterke magnesium legering, de bovenkap en bodemplaat vervaardigd uit massief messing, zorgen voor een perfecte bescherming van zijn kostbare innerlijke mechanismen. De digitale componenten en de sluitertijdmontage van de Leica M Monochrom worden op dezelfde wijze gebouwd met het oog op een extreem lange levensduur. Alles bij elkaar opgeteld, leidt dit voor fotografen tot absolute betrouwbaarheid gedurende tientallen jaren gebruik. De ervaren handen van Leica technici in de fabriek in Solms zijn verantwoordelijk voor de montage en de kalibratie van M Monochrom camera’s en de precieze testen van alle mechanische en elektrische componenten. Leica Customer Care heeft tientallen jaren ervaring in reparatie en onderhoud en zorgt daarmee voor een solide basis voor een lange levensduur en blijvende waarde. Zelfs vandaag de dag, onderhoudt en repareert de service-afdeling alle M-camera’s gebouwd sinds 1954.?De Leica M-systeem heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de financiële situatie van de onderneming in de afgelopen jaren. De jaarcijfers zijn navenant positief sinds de lancering van de Leica M9 in september 2009 en zij laten nu een recordomzet zien.??De Leica M Monochrom, in zwart chroom, zal eind juli exclusief beschikbaar zijn bij geautoriseerde Leica M systeem dealers in Nederland. De adviesverkoopprijs zal € 6.800,- incl. BTW bedragen.

Meer informatie bij Leica