Leica M9: oud jasje, nieuwe inhoud

Het persbericht van Leica is uiteraard zeer enthousiast over de vandaag gepresenteerde M9: van de buitenkant niet veel anders dan waarmee de liefhebbers al decennialang fotograferen; van de binnenkant doet Leica een grote stap voorwaarts in de digitale techniek.
Voor de liefhebbers hierbij het complete persbericht:

Met de LEICA M9 stelt de Leica Camera AG, Solms de eerste meetzoekercamera met een volledig formaat sensor van 24 x 36mm voor. Als ’s werelds meest compacte volformaat systeemcamera continueert de M9 de legendarische erfenis van het Leica meetzoekersysteem en verbindt hij 50 jaar van voortdurende technische innovaties in het M systeem met het hoogst haalbare in digitale technologie.

De succesvolle combinatie van een extreem hoge-resolutie sensor, de sublieme prestaties van M lenzen en geraffineerde verwerking van de vastgelegde digitale informatie garandeert de beste beeldresultaten onder alle fotografische condities. De technische eigenschappen maken de camera geschikt voor alle categoriëen fotografie van reportage en ‘bestaand licht’ tot aan het vastleggen van discrete, esthetische, Fine Art beelden. Dit maakt de M9 tot het ideale gereedschap voor alle fotografen die de hoogste normen in beeldkwaliteit eisen en een vrijheid van compositie waarderen die het onopvallend vastleggen van vluchtige momenten mogelijk maakt.

De 18 megapixel CCD beeldsensor, speciaal ontworpen en ontwikkeld voor de M9, maakt het vastleggen in volledige 35mm formaat zonder enige compromis mogelijk. Alle M lenzen die gemonteerd worden op de LEICA M9 bieden hierdoor de zelfde beeldhoek als die van cameramodellen voor film. Dat houdt in dat de enorme potentiële kwaliteit van het huidige M lens assortiment met brandpunten van 16 tot 135mm nu voor het eerst volledig in een digitale camera wordt benut. Daarnaast kunnen vrijwel alle lenzen uit het Leica M assortiment sinds 1954 oo weer worden gebruikt op de nieuwe M9. Eens te meer bewijst Leica Camera AG haar loyaliteit aan volledige systeem-compatibiliteit en de voortdurende waarde van de M series.
De sensor van de M9 is voorzien van een nieuw ontwikkelde glazen sensorprotectie die is ontworpen om gegarandeerd het infrarood deel van het lichtspectrum in de dagelijkse fotografie te onderdrukken. Dit maakt het toepassen van speciale UV/IR filters overbodig.

De eenvoudige bediening, met het typisch voor Leica concentreren op de essentie, is kenmerkend voor het Leica M-systeem. Bij de LEICA M9 kon de bediening door een vereenvoudigde menustructuur nogmaals verbeterd worden: Voor het instellen van de gevoeligheid volstaat het indrukken van de ISO-knop onder gelijktijdig verdraaien van het instelwiel om de gewenste waarde te kiezen. Alle andere functies voor gangbare situaties zijn snel en eenvoudig binnen bereik via de Set-knop. Daarnaast kan een snapshot profiel via het menu geselecteerd worden. In die modus kiest de M9 zo veel mogelijk instellingen automatisch om zo spontane en discrete fotografie mogelijk te maken. Verder beschikt de camera over automatische lensherkenning via 6-bit codering. Op basis van de gecodeerde informatie kan de M9 compenseren voor eventueel systeemgerelateerde vignettering van lenzen. (naar donker verlopende beeldhoeken).

Ondanks de aanzienlijk grotere sensor is het gelukt de body van de LEICA M9 te bouwen in het voor de M camera’s typerende compacte formaat. Met zijn compact formaat van slechts 139 x 37 x 80mm behoudt de LEICA M9 het ideale formaat van de M serie en is het nu ’s werelds kleinste digitale systeemcamera met volledig formaat.

Als gereedschap voor professionals en ambitieuze amateurfotografen zijn alle mogelijkheden en functies van de LEICA M9 ontwikkeld voor absolute betrouwbaarheid en duurzaamheid. De behuizing uit een stuk massief metaal, gemaakt uit een hoogwaardige magnesium legering, en de bovenkap en bodemplaat vervaardigd uit massief messing plaatmateriaal, zorgen voor volmaakte bescherming van de kostbare binnengelegen mechanieken. De digitale componenten en sluitermechaniek van de M9 zijn op een zelfde wijze geconstrueerd met extreme duurzaamheid als uitgangspunt. Voor fotografen draagt dit alles tezamen bij aan absolute betrouwbaarheid voor tientallen jaren.

De LEICA M9 is nu verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: een standaard versie in zwart en, voor het eerst, een versie afgewerkt in metaalgrijs. De twee modellen hebben daarnaast ook verschillende leren bekleding. Het leer dat is gekozen voor de bijzonder elegante metaalgrijze uitvoering is extreem fijn van nerf.

De sensor
De speciaal door Kodak voor de LEICA M9 ontwikkelde CCD sensor is speciaal geoptimaliseerd om de bijzondere eigenschappen van het LEICA M lens systeem volledig te benutten. Daardoor bereikt de LEICA M9 de hoogste waarden in oplossend vermogen die op hun beurt buitengewone beeldkwaliteit garanderen.

De beeldsensor van de M9 maakt gebruik van doorontwikkelde en nauwgezet ontwikkelde microlenzen met een lage brekingsindex. De microlenzen aan de sensor randen zijn lateraal geordend ten opzichte van het beeldcentrum om exact met de karakteristieken van de M lenzen overeen te komen. Dit geoptimaliseerde microlens ontwerp, gebaseerd op jarenlange ervaring in het ontwikkelen van precisieoptiek, vangt en concentreert zelfs de meest schuin binnenvallende stralen op de sensor en voorkomt op betrouwbare manier lichtverloop naar de randen en hoeken van het beeld. Hierdoor behouden alle bestaande Leica M lenzen ook hun volledige kwaliteit bij gebruik voor digitale fotografie.

Het weloverwogen besluit een moiré filter, dat de fijnste beelddetails wegfiltert, niet toe te passen werd genomen om de sublieme detaillering van de Leica M lenzen ten volle te kunnen gebruiken. Eventueel optredende moiré patronen worden in plaats daarvan softwarematig geëlimineerd bij verwerking van de digitale signalen. De geoptimaliseerde signaal/ruis verhouding van de CCD beeldsensor vermindert behoefte aan digitale nabewerking en zorgt er voor dat beelden er ongeëvenaard en natuurlijk uitzien. Dit resulteert in contrastrijke opnames met bijzonder grote scherpte en met natuurlijke kleurweergave van hoek tot hoek.

De lenzen
Alle Leica M lenzen die op de LEICA M9 worden gebruikt bieden de zelfde beeldhoek als bij de cameratypen voor film. Daardoor is voor het eerst het enorme kwaliteitspotentieel van de lenzen volledig gehandhaafd en nu ook ten volle inzetbaar voor digitale fotografie. Geheel in de lijn van het van Leica bekende streven naar vergaande uitwisselbaarheid van systemen, kunnen vrijwel alle vanaf 1954 gebouwde lenzen uit het Leica M assortiment eveneens gebruikt worden op de nieuwe M9. Dankzij de grote mechanische en optische precisie en buitengewone goede beeldprestaties, in het bijzonder die van de huidige lijn, zijn Leica M lenzen nu ideaal voor gebruik in digitale fotografie. Kwaliteitscriteria, zoals de individuele coating voor elk element, zijn reeds lang een standaard voor Leica en er was geen aanleiding voor ontwikkeling en implementatie van speciale maatregelen voor ‘digitale lenzen’.
De efficiënte beeldsensor van de M9 vraagt om uitzonderlijk hoge scheidende vermogens die meer dan alles, door de laatste nieuwe M lenzen worden geboden. De uitstekende correctie van optische afwijkingen en hoge resolutie maken ze des te geschikter voor digitale toepassingen. De huidige M lenzen zijn voorzien van een 6-bit code op de bajonet die optisch door de M9 wordt gescand. Op basis van de gecodeerde informatie kan de M9 waar nodig alle mogelijke (vrijwel onopgemerkte) systeemgebonden vignettering effecten compenseren. Daarnaast wordt het lenstype vastgelegd in de EXIF gegevens van de beeldbestanden en wordt, bij gebruik van de nieuwste flitsers zoals de LEICA SF 58, automatisch de reflector aangepast aan het brandpunt van de gemonteerde lens.

De optische zoeker/meetzoeker
Het Leica zoeker/meetzoeker systeem onderscheidt de LEICA M9 van de in de industrie dominante SLR en compacte digitale camera’s, en maakt hem bijzonder geschikt voor levendige reportagefotografie, opnames bij ‘bestaand licht’ en discrete portretten. Fotografen worden deel van de actie en kaderen alles wat ze willen schieten in de zoeker – een scene, stemming en een moment. Tegelijkertijd neemt de fotograaf alles waar wat buiten de zoeker gaande is. Het beslissende moment kan worden afgewacht, en daardoor op exact het juiste moment worden vastgelegd. Dit resulteert in bijzonder authentieke beelden die op geen enkele manier worden geschaad door de aanwezigheid van de fotograaf.

Het heldere zicht op het onderwerp blijft zelfs tijdens de opname behouden, en zelfs in de meest ongunstige lichtomstandigheden verzekert de heldere zoeker met zijn hoge contrast extreem snelle en precieze scherpstelling. In combinatie met de minimale vertraging tussen het indrukken van de ontspanknop en de opname – ook bij digitale fotografie – maakt het gecombineerde zoeker/meetzoeker systeem de Leica M camera’s tot de snelste camera’s ter wereld.
In tegenstelling tot SLR fotografie waar het scherpstellen via de lens moet geschieden en brandpunt en diafragma de nauwkeurigheid in scherpstelling bepalen, blijft bij de Leica M de basis van de meetzoeker exact gelijk, onafhankelijk van de gebruikte lens. Dat is de reden waarom zijn precisie bij het scherpstellen met kortere brandpunten aanzienlijk veel groter is. De bijzonder contrastrijke rechthoekige vlek in het centrum van de zoeker garandeert snelle, precieze en haarscherpe instelling, zelfs onder ongunstige lichtomstandigheden.

De kaderselectie schakelaar geeft fotografen de mogelijkheid om verschillende composities met andere brandpunten te simuleren en de meest geschikte lens voor de opname te bepalen zonder van lens te wisselen. Omdat hun positie automatisch wordt aangepast door de automatische parallax compensatie afhankelijk van de instelafstand, tonen de zes heldere lijnkaders altijd de exacte beeldbegrenzing. De lijnkader zoeker geeft alle andere informatie weer die relevant is voor het maken van een perfecte opname en de omliggende ruimte van het beoogde onderwerp, en zorgt daarmee voor ideale omstandigheden voor spontane en onopvallende fotografie.

De sluiter
De LEICA M9 is voorzien van een nieuwe, microprocessor gestuurde, bijzonder stille metalen spleetsluiter die sluitertijden tot 1/4000 seconde mogelijk maakt. Dit houdt in dat de fotograaf ook volledige creatieve vrijheid behoudt door selectieve scherpstelling bij volle diafragmaopeningen te gebruiken, zelfs in omstandigheden met veel licht. De korte flitssynchronisatie van 1/180 seconde maakt flitsen bij daglicht met selectieve scherpte mogelijk.

Samen met zijn compacte design is de vrijwel geruisloze sluiter een ander groot voordeel voor discrete, onopvallende fotografie. Fotografen kunnen ook zelf bepalen wat het juiste moment is om weer de sluiter te spannen. Wanneer langere belichtingstijden een extreem stabiele camerahantering noodzakelijk maken is een lichte pressie op de ontspanknop in ‘soft release’ optie voldoende.

Intuïtieve bediening
De LEICA M9 zorgt ervoor dat de fotograaf zich op fotografische criteria kan concentreren, en niet op het instellen van de camera. Met name toewijding, vele jaren ervaring en omvangrijke kennis over hoe professionele fotografen werken hebben alle invloed gehad op het bedieningsconcept voor de digitale functies van de LEICA M9. Het resultaat is een eenvoudig, duidelijk gestructureerd en intuïtief gebruikers menusysteem dat puur concentreert op de essentiële zaken. Multifunctionele knoppen en complexe menustructuren zijn steevast vermeden.

Het belangrijkste bedieningsorgaan is een intuïtieve vierposities schakelaar gecombineerd met een keuzewiel die snelle navigatie door het menu mogelijk maakt. Een druk op de knop toont het opname parameter menu op het 2,5 inch grote scherm. De meest voorkomende fotografie parameters voor het fotograferen zijn snel en eenvoudig in te stellen in dit menu: sensorgevoeligheid, belichtingscorrectie, witbalans, datacompressie, resolutie. Vrije opslagplekken voor profielen zijn nog beschikbaar voor snel schakelen naar veel gebruikte of applicatiespecifieke combinaties.
De menuknop wordt ook gebruikt om de meer vaste waarden in het duidelijk uitgevoerde menusysteem te kunnen aanpassen. De fotograaf kan tevens kiezen of het vastgelegde beeld direct voor beoordeling op de grote monitor wordt weergegeven, hoelang het moet worden weergegeven en of er een aanvullend toonschaal via een histogram moet worden getoond.
De LEICA M9 heeft een zelfontspanner functie met keuze uit twee aflooptijden van 2 en 12 seconden.

De technische eigenschappen van de LEICA M9 maken hem inzetbaar voor elk gewenst gebruik. De gevoeligheid reikt van ISO 80 (PULL 80) voor grote diafragma openingen op zonnige dagen tot ISO 2500. Tegelijkertijd zijn beelden met bijzonder lage ruisniveau’s en fijne details haalbaar over het gehele gevoeligheidsbereik, tot op zelfs de hoogste instelling. De bijzonder lage ruis karakteristieken, een heldere zoeker/meetzoeker, trillingsarme sluiter en snelle lenzen maken de M9 tot de perfecte camera voor ‘bestaand licht’ fotografie.

Innovatieve flitstechnologie
De M-TTL flitstechnologie van de LEICA M9 maakt zowel nauwkeurig als creatief gebruik van flitsinstellingen mogelijk. Voorafgaand aan de effectieve opname wordt een meetflits afgegeven die door de lens wordt gemeten. De flitsenergie wordt daaropvolgend exact vastgesteld, rekening houdend met de hoeveelheid bestaand licht. Dankzij de nauwkeurige en subtiele dosering van de flitsbelichting, blijven de natuurlijke lichtomstandigheden zo veel mogelijk behouden. In combinatie met de diafragmavoorkeuze automatiek, geeft de auto-slow synchronisatie functie een bijzonder subtiele onderwerpverlichting , waarbij de langste sluitertijd handmatig kan worden ingesteld of, bij gebruik van 6-bit gecodeerde lenzen, automatisch, volgens de vuistregel van 1/brandpunt.

Beeldbeoordeling via het histogram van toonschalen
Als professionele digitale camera biedt de LEICA M9 uiteraard een histogram op basis van RGB toonschaal. Het histogram kan elk moment worden weergegeven voor beoordeling van opgeslagen beelden. Deze optie is ook beschikbaar in combinatie met de functie voor automatische beeldcontrole. Een praktische extra

hulp biedt de indicatie van overbelichte gedeeltes via een zogeheten Clipping waarschuwing. Deze twee kwaliteitscontrole instrumenten worden aangepast bij vergrote beelden en geven op die manier de mogelijkheid om zelfs de fijnste details te beoordelen. Via de info functietoets kunnen alle fotografisch relevante instellingen opgeroepen worden evenals de aanvullende metadata die in de beeldbestanden zijn opgeslagen. Deze functies geven nog op de locatie van de opnames al het volledige inzicht in de vastgelegde resultaten.

Digitale Workflow
De M9 wordt geleverd met Adobe Photoshop Lightroom, een professionele oplossing voor digitale workflow voor Apple Mac OS X en Microsoft Windows. De software is voor alle LEICA M9 kopers verkrijgbaar als download via het web. Dit houdt tevens in dat altijd de laatste versie beschikbaar is. Adobe Photoshop Lightroom biedt een uitgebreide reeks functies voor het beheer, verwerken en presenteren van digitale beelden, geheel onafhankelijk of het beelden in het ruimtebesparende, snelle jpeg formaat of in DNG formaat voor behoud van alle beeldinformatie zijn. Wanneer de beelden van de M9 zijn opgeslagen als RAW bestand in het gestandaardaardiseerde en voor toekomst veilige Adobe Digital Negative Format (DNG), zorgt Adobe Photoshop Lightroom met zijn verfijnde en nauwkeurige verwerkingsopties voor snelle hoogwaardige beeldverwerking met optimale beeldkwaliteit. De kleurinformatie van 16 bits per kanaal die de sensor registreerde wordt in het gehele verwerkingsproces tot aan het uiteindelijk resultaat behouden, en garandeert dat ook de meest genuanceerde toonscheidingen in maximale kwaliteit worden bewaard na afsluiting van de naverwerkingsfase.

Uitvoering, afwerking en formaten
De stevige en veerkrachtige bovenkap en bodemplaat van de M9 zijn uit massief messing plaatmateriaal vervaardigd via de nieuwste techniek. De behuizing uit volledig metaal is gemaakt van een sterke magnesium legering, garant voor langdurig en betrouwbaar professioneel gebruik. De oplaadbare accu en de sleuf voor SD kaarten zijn tegen vocht en stof beschermd onder de bodemplaat. De grendelconstructie van de bodemplaat voorkomt abusievelijk openen en eventueel verlies van accu en SD kaart zelfs onder de meest extreme reportageomstandigheden. Daarnaast draagt deze gerenommeerde constructie, al tientallen jaren in het Leica M systeem toegepast, aanzienlijk bij aan de structurele stabiliteit van de camerabody.
De ervaren handen van Leica technici in de fabriek in Solms zijn verantwoordelijk voor de assemblage en afregeling van de M9 body’s en het nauwlettend testen van alle mechanische en elektrische componenten. De in jaren opgebouwde ervaring bij onderhoud en reparaties bij Leica Customer Service verzekert een solide basis voor lange levensduur en blijvende waarde. Tot op vandaag verzorgt de serviceafdeling onderhoud en reparaties van alle M camera’s die vanaf 1954 gebouwd werden.
Sensor reiniging
De LEICA M9 heeft een speciale functie voor handmatige reiniging: door de speciale optie in het menu te kiezen en de ontspanknop in te drukken blijft de sluiter geopend ten behoeve van de reiniging van de sensor. Dankzij de ondiepe bouw van Leica M camera’s is de sensor toegankelijker dan die bij DSLR camera’s waarbij de sensoren achter spiegelhuis en sluiterconstructie zijn geplaatst.

_______________________________________________
Technische gegevens LEICA M9

Camera type: Compacte digitale meetzoeker systemcamera.
Lensvatting: Leica M bayonet met extra sensor voor 6-bit codering.
Lenssysteem: Leica M lenzen van 16 tot 135 mm.
Beeldformaat / beeldsensor 5270 × 3516 pixels (18.5 megapixels) CCD chip, effectief formaat ong. 23.9 ×35.8 mm / 5212 x 3472 pixels (18 megapixels) (overeenkomend met het effectieve filmformaat van Leica M camera’s).
Optische resolutie, DNG™: 5212 × 3472 (18 MP),
JPEG: 5212 × 3472 (18 MP), 3840 × 2592 (10 MP),
2592 ×1728 (4.5 MP), 1728 ×1152 (2 MP),
1280 x 846 pixels (1 MP).

Bestandsformaten: DNG™ (RAW data), optisch ongecomprimeerd
of licht gecomprimeerd (via non-lineaire
reductie van kleurdiepte), 2 JPEG compressie niveau’s.
Bestandsgroottes: DNG™: 18 MB (gecomprimeerd) 36 MB (ongecomprimeerd) JPEG ong. 2 tot 10 MB, (afhankelijk van beeldinhoud)
Kleurruimte: Adobe® RGB, sRGB.
Witbalans: Automatisch, handmatig, 7 voorkeuzes,
directe instelling van kleurtemperatuur.
Opslagmedia: SD kaarten tot 2 GB / SDHC kaarten tot 32 GB.
Menu talen: Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, traditioneel Chinees, vereenvoudigd Chinees, Russisch.
Compatibiliteit: Windows® XP/Vista®; Mac® OS X (10.5)
Belichtingsmeting: Door de lens (TTL) meting, centrum benadrukt bij werkdiafragma.
Centrum benadrukte TTL meting bij flitslicht van ‘dedicated’ SCA-3000/2 standaard flitsapparaten.
Meet methodiek: Het licht dat reflecteert van de heldere lamellen van het eerste sluitergordijn wordt gemeten.

Meetbereik (bij ISO 160/23°): Bij kamertemperaturen en normale luchtvochtigheid – gelijk aan EV 0 tot 20 of f 1.0 en 1.2s tot f 32 en 1/1000 s. Een driehoekige LED in de zoeker knippert wanneer hoeveelheid licht onder het meetbare niveau komt.
Meetcel voor bestaand licht
(‘ambient’ lichtmeting): Silicon photodiode met condenser lens, midden onder in de camera.
Gevoeligheidsbereik: ISO 80/19° tot ISO 2500/35°, instelbaar in 1/3 ISO stappen, in diafragmavoorkeuze automatische mode A en handmatige belichtingsinstelling, optionele automatische controle of handmatige selectie, automatische controle in snapshot mode.
Belichtings opties: Optionele automatische instelling van sluitertijden met voorgekozen diafragma – diafragmavoorkeuze automatiek A – met corresponderende digitale weergave, of handmatige selectie van sluitertijden en diafragma en controle via een LED indicatie voor juiste of over-belichting / preventie mogelijke camerabewegingsonscherpte (alleen in snapshot mode).
Flitsaansluiting: Middencontact, centrale en controle contacten.
Synchronisatie: Naar keuze op eerste of tweede gordijn.

Flitssynchronisatie: 1/180 s; langere tijden zijn bruikbaar.
Flitsmeting: (Met SCA-3501/3502 adapter of SCA-3000-standaard flitsapparaat, bijv. LEICA SF 24D / LEICA SF 58) Flits belichtingcontrole met midden benadrukte TTL voor-flitsmeting.
Flits meetcel: 2 silicon photodiodes met condenserlens onder in het camerahuis.
Flitsbelichting correctie: ±3 1/3 EV in 1/3 EV stappen, te verstellen op SCA-3501/3502 adapter.
Instellingen in computerstand bij LEICA SF 24D, ±3 EV in 1/3 EV stappen, of van 0 to –3 EV in 1 EV stappen / Instelbaar in alle standen bij LEICA SF 58, ±3 EV in 1/3 EV stappen.
Weergave in flitsgebruik: Flitser gereed: constante LED met flitssymbool in de zoeker, flits OK: constante of snel flikkerende LED na belichting, onderbelichting wordt aangegeven door tijdelijk dovende LED.
Zoeker constructie: Groot formaat, helder, gecombineerde lijnkaderzoeker / meetzoeker met automatische parallaxcompensatie.
Occulair: Gecorrigeerd voor -0.5 dioptrie. Correctie lensjes voor –3 tot +3 dptr. verkrijgbaar.

Beeldveld kaders: Via projectie van twee heldere lijnkaders voor elke gekoppelde lens: voor 35 en 135 mm, of voor 28 en 90 mm, of 50 en 75 mm. Automatisch weergegeven wanneer de lens is vergrendeld. Alle paren lenzen kunnen worden weergegeven door de kaderselectie knop te bewegen.
Parallax compensatie: De horizontale en verticale verschillen tussen de zoeker en de lens worden automatisch gecompenseerd afhankelijk van de gekozen afstandsinstelling, i.e. het heldere lijnkader van de zoeker beweegt automatisch mee om het beeldveld van de betrokken lens aan te geven.
Relatie tussen de zoeker en het
actuele beeld: Bij een instelling van 1 meter correspondeert het kaderformaat exact met dat van een sensor van 23.9 × 35.8 mm. Bij instelling op oneindig, en afhankelijk van het brandpunt is ongeveer 7.3% (28 mm) tot 18 % (135 mm) meer van de sensor afgebeeld dan de kaderzoeker in feite toont, en het tegenovergestelde geldt bij afstandsinstelling minder dan 1 meter, i.e. iets minder.
Zoeker vergroting (voor alle
lenzen): 0.68×

Meetzoeker met lange basis: Heldere rechthoekige vlek (RF spot) met samenvallend en vergroot meetveld in het midden van de zoeker.
Effectieve meetzoeker basis: 47.1 mm (actuele basis lengte 69.25 mm × meetzoeker vergroting 0.68×).
Zoeker informatie: (Onderin) LED symbool voor flits status.
Digitale LED weergave in vier cijfers van zeven segmenten met punten boven en onder, weergave helderheid aangepast voor bestaand licht, waarschuwing belichtingscorrectie, weergave van automatisch gekozen sluitertijd in diafragmavoorkeuze stand, indicatie vergrendeling belichtingswaarde, waarschuwing buiten meetbereik in diafragma voorkeuze automatiek en weergave aftellen van sluitertijden langer dan 2 sec.
LED lichtmeet balans met twee driehoekige en een ronde, centrale LED in handmatige belichting. De driehoekige LED’s geven de draairichting aan voor de diafragmaring of sluitertijdenring om voor de juiste belichting te corrigeren. Zij dienen tevens als indicatie voor lichtniveau’s boven of onder het meetbereik.

Display op achterzijde: 2.5" monitor (kleuren TFT-LCD) met 230,000 pixels
Sluiter: Microprocessorgestuurd, bijzonder geluidsarme, verticale spleetsluiter met metalen lamellen.
Sluitertijden: In diafragma voorkeuze automatiek (A) traploos van 32 tot 1/4000 sec. In handinstelling, 8 tot 1/4000 sec. in halve stops, B voor willekeurige lange belichtingstijden (in gebruik van uitgestelde T-functie, i.e. 1x afdrukken = sluiter open, 2de x afdrukken = sluiter dicht, (1/180 sec) kortste sluitertijd voor de flitssynchronisatie.
Sluiter vergrendeling: Bij integreerde motor, met low-noise footprint, slechts optioneel na loslaten van ontspanknop.
Continuous opname: Ong. 2 beelden/sec., ≥ 8 beelden opvolgend.
Ontspanknopfunctie: Drie stadia: activeren van meting – vergrendeling van gemeten waarde (bij diafragma voorkeuze automatiek) – ontspannen. Standaard interne draad voor draadontspanner.
Vertraagde ontspanfunctie: Aftellen van 2 s (in diafragma voorkeuze automatiek en handinstelling) of 12 sec, via menu optie, aftellen wordt weergegeven via een knipperende LED vóór op de camera en een soortgelijke indicatie op het monitorscherm.
Camera aan / uit Hoofdschakelaar bevindt zich op bovenzijde, optionele slaapstand voor de camera-electronica

na 2 / 5 / 10 minuten, te heractiveren door licht indrukken van ontspanknop.
Stroomvoorziening: 1 oplaadbare lithium-ion accu, nominal 3.7 V, capaciteit 1900 mAh. Laadniveau afleesbaar op monitor scherm; bij sluitervergrendeling in open positie (t.b.v. sensorreiniging), extra acoustisch waarschuwingssignaal bij ontoereikende spanning.
Acculader: In: 100–240 V AC , 50/60 Hz, automatische aanpassing, of 12/24 V DC
Uit: 4.2 V DC, 800 mA.
Camera body: Volledig metalen behuizing in gegoten magnesium legering met cataforische lakafwerking en kunstleren afwerking. Messing bovenkap en bodemplaat, in zwart of metaalgrijs afgewerkt.
Kaderselectie schakelaar: Maakt op elk moment de weergave mogelijk van de verschillende lijnkaderparen (e.g. ten behoeve van vergelijkingen in beelduitsnede).
Statiefdraad: In 1/4 inch DIN, roestvast staal, geïntegreerd in bodemplaat.
Gebruiksomstandigheden: 0 tot +40°C
Aansluiting: 5-pin Mini-USB 2.0 high-speed connectie voor snelle bestandsoverdracht.

Afmetingen
(lengte × diepte × hoogte): Ong. 139 × 37 × 80 mm
Gewicht: 585 g (inclusief accu)
Verpakking bevat: Acculader 100–240 V met twee netkabels (Euro, USA, verschilt mogelijk per exportgebied) en een auto-laadsnoer, lithium-ion accu, USB kabel, draagriem.
________________

DPReview: Leica M9 Hands-on preview