Leica uit 1923 voor meer dan drie ton geveild

Het Oostenrijkse veilinghuis WestLicht mag de handjes flink over elkaar wrijven. Afgelopen zondag is een Leica camera voor een recordbedrag van 336 duizend euro onder de hamer gegaan. Een anonieme Europese privé-koper ging er vandoor met de zwarte camera uit 1923, die uit de O-serie van het bekende merk stamt.
– door Esther Sytsma

Het toestel is afkomstig uit een kleine reeks van testcamera’s, waarmee bouwer Wetzler wilde kijken of er wel markt was voor kleinbeeldcamera’s. De bijzondere Leica heeft het nummer 107 en volgens het Weense veilinghuis was het de zevende camera die in reeks geproduceerd werd, maar de eerste Leica camera die voor export bestemd was. Het toestel werd namelijk voor octrooiaanvraag naar New York verzonden.

Talrijke verzamelaars, handelaren en cameraliefhebbers van over de hele wereld waren getuige van de buitengewone koop. Er waren onder andere bieders uit Korea, Japan, Frankrijk, Italië en de VS. De uiteindelijk koper is niet de persoon die het hoogste bedrag ooit heeft neergeteld voor een camera. Het record is in handen van de afnemer van de eerste commercieel vervaardigde camera van de wereld. Die gaf in mei van dit jaar bij hetzelfde veilinghuis 580 duizend euro uit voor het toestel dat in 1839 door de gebroeders Susse werd gemaakt.

Andere stukken die tijdens de twaalfde WestLicht Photgraphica Auction.voor een en flink bedrag van eigenaar zijn gewisseld zijn de Leica M3 gold no.834000 (51.600 euro) en de Nikon Stereo-NIKKOR, die voor 39 duizend euro over de toonbank ging.

• Voor meer informatie over de veiling: www.westlicht-auction.com