Lelijke foto’s leiden tot verdenking criminele activiteiten

Als je in het Californische Long Beach (bij Los Angeles) gaat fotograferen, weet dan dat je de kans loopt dat agenten komen kijken of je lelijke dingen fotografeert. Als dat zo is, kan er zomaar een ‘redelijke verdenking van criminele activiteiten’ ontstaan en moet je mee naar het politiebureau.
Onlangs werd fotograaf Sander Roscoe Wolff gearresteerd toen hij foto’s maakte van een wat verwaarloosd uitziend onderdeel van een raffinaderij. Een politieman vroeg de fotograaf waarmee hij bezig was. Vervolgens bekeek hij de gemaakte foto’s en oordeelde hij dat deze ‘geen klaarblijkelijke esthetische waarde’ hadden. En daarmee was de fotograaf verdacht van criminele activiteiten.

De politie rechtvaardigt de actie met oplettendheid die nodig is om te voorkomen dat terroristische activiteiten worden voorbereid. Suspicious Activity Report, noemen ze dat in de VS.

Hoe een agent kan beslissen of een foto een klaarblijkelijke esthetische waarde heeft? De plaatselijke poliitechef McDonnell: ‘Gebaseerd op hun algemene training en ervaring.’ Hij vindt het goed als agenten op fotografen afstappen die iets anders doen dan ‘gebruikelijk toeristengedrag’.

De Amerikaanse National Press Photographer’s Association maakt zich er zorgen over ‘de misplaatste gedachte dat fotografie in zichzelf een verdachte activiteit zou zijn’.

Long Beach Post: Police Chief Confirms Detaining Photographers Within Departmental Policy

Vorige week op PhotoQ: Politie arresteert fotograaf op Utrecht Centraal