Lennon/Ono op Rolling Stone beste cover

De beste magazine cover van de afgelopen 40 jaar, althans in de VS, is die van de Rolling Stone met John Lennon en Yoko Ono, luttele uren voor de moord op Lennon (8 december 1980) gemaakt door Annie Leibovitz. Dat heeft de American Society of Magazine Editors laten weten na een jurering door 50 redacteuren van de belangrijkste Amerikaanse bladen.
Op de tweede plaats staat de cover van Vanity Fair met de naakte, zwangere Demi Moore, wederom door Annie Leibovitz geportretteerd. En als derde is het omslag van Esquire verkozen met een portret van bokser en Vietnam-weigeraar Muhammed Ali met zes pijlen in zijn lijf, gemaakt door Carl Fischer.

Opvallend is dat de meeste covers uit de gekozen top-40 al meer dan tien jaar geleden zijn gemaakt. Dat vroeger alles beter was, konden we dan ook lezen in een stuk in het blad Radar waarin grootmeester-ontwerper George Lois schrijft: ‘Magazines don’t even try to do covers with actual ideas any more. You can’t just slap a picture of Nicole Kidman on your cover and expect people to say, Wow! What a cover! It’s just another picture of Nicole.’

• Bekijk de winnende covers: 40/40

• Lees het persbericht: American Society of Magazine Editors Unveils Top 40 Magazine Covers of the Last 40 Years

• Jammerklacht bij DesignObserver: The Final Decline and Total Collapse of the American Magazine Cover

• Eeder op PhotoQ: Pim Milo’s De iconografische beeldtaal van George Lois en Carl Fischer (Slideshow in Flash)