Leonie Purchas wint KLM Paul Huf Award

De Britse fotografe Leonie Purchas is door de internationale jury van de, door Foam_Fotografiemuseum Amsterdam georganiseerde, KLM Paul Huf Award 2009 als winnaar gekozen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar.
Het persbericht:

De jury was onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van de inzendingen van fotografen uit de hele wereld. Van de 81 genomineerden kwamen er 41 uit Europa, 13 uit Azië, 13 uit de Verenigde Staten en Canada, 11 uit Zuid Amerika, en 3 uit Afrika.

‘Dit jaar was het aanbod opnieuw van hoge kwaliteit en zeer divers, met veel inzendingen uit Rusland en Zuid Amerika. De jury van de KLM Paul Huf Award heeft vooral gezocht naar vernieuwingskracht zowel inhoudelijk als visueel. De fotograaf moest zowel oorspronkelijkheid als een consistente kwaliteit laten zien.’ Aldus de jury.

Ten aanzien van het werk van Leonie Purchas, de winnaar, merkt de voorzitter van de jury op: ‘De fotografie van Purchas is zowel visueel als emotioneel aangrijpend. Haar werk, dat zich richt op het leven van haar directe familie, laat de beperkte en complexe omgeving van hun gezin zien. De gecompliceerde situaties die zij in haar beelden vastlegt worden gekenmerkt door een poëtische ondertoon.’

De prijs is een geldbedrag van € 20.000,-, een artist-in-residence in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam in september 2009.

De jury bestond uit:
– Willis Hartshorn (*Verenigde Staten en voorzitter van de jury) is sinds 1994 directeur van het International Center of Photography (ICP) in New York, Verenigde Staten.
– Clive Kellner (*Zuid Afrika) is voormalig directeur van de Johannesburg Art Gallery (JAG), Zuid Afrika en momenteel curator van de Schachat Collection.
– Mariko Takeuchi (*Japan) verblijft momenteel in New York, USA, waar zij gast onderzoeker is voor het Nationaal Museum voor Moderne Kunst, Tokyo. Afgelopen jaar verzorgde zij het jaarlijkse landen thema dat jaar over Japan, tijdens Paris Photo 2008.
– Julien Frydman (*Frankrijk) is directeur van Magnum Photos, Parijs.
– Juliette Jongma (*Nederland) is eigenaar van galerie Juliette Jongma in Amsterdam.

KLM en Foam hebben een bijzondere band met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). KLM stelde de Award in 1999 in als eerbetoon voor de decennialange relatie die KLM en Paul Huf met elkaar hadden. Huf stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen. Hij fotografeerde vijftig jaar in opdracht van KLM. Eén van de laatste grote projecten waarbij Paul Huf persoonlijk was betrokken, was de oprichting van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

www.leoniepurchas.com