Leren is gehoorzamen

Bovenstaand credo, ‘Vrede baart voorspoed’ en ‘Deugd is leven’ zijn enkele van de wandteksten waar kostschoolmeisjes in het Sint-Ursula-Instituut (ook wel Onze-Lieve-Vrouw-Waver-Instituut) zo’n 150 jaar tegenaan hebben gekeken. Annie van Gemert fotografeerde de expressieve architectuur en inrichting van deze voormalige kostschool.
Vooral de hierboven afgebeelde wintertuin is een fraaie locatie. Die functioneerde als ontmoetingsruimte voor leerlingen en hun bezoekers, maar is nu opgesteld als culturele attractie. Uit de foto’s blijkt dat aan het hele complex veel aandacht is besteed. Het instituut was dan ook bedoeld voor meisjes uit gegoede milieus, die er ‘onderwijs en een degelijke opvoeding genoten in een omgeving van schoonheid, discipline en goede manieren’, zo meldt het persbericht.

Van Gemert fotografeerde het ‘pensionnat de demoiselles’ al in 1992 en keerde er vorig jaar terug om dit project af te ronden. In tegenstelling tot haar vijf eerdere publicaties waarvoor kostschoolmeisjes, grote gezinnen, badgasten, kloosterlingen en androgyne kinderen het uitgangspunt waren, concentreerde de fotografe zich nu volledig op ruimten en inrichting. De wonderlijke en plechtige omgeving is vastgelegd in serene foto’s.

De publicatie bestaat uit een katern met inleiding en twee foto’s en achtentwintig grote ‘fotokaarten’. Het geheel is samengebracht in een hemelblauwe map. De fotografie maakt, mogelijk uit respect voor de doordachte inrichting, een wat stijve indruk. Alsof zelfs het gebouw de kletsende, rennende en stoeiende kostschoolmeisjes mist.

Opvoeden in schoonheid
fotografie: Annie van Gemert
inleiding: Daan van Speybroeck
vormgeving: grafisch ontwerpbureau Storm Someren
map met 30 fotokaarten van 27,5 bij 33,5 cm, fullcolor
uitgave in eigen beheer in samenwerking met vzw De wintertuin Onze- Lieve-Vrouw-Waver
prijs: € 49,50

luxe editie in een linnen cassette met 30 kaarten en 1 originele foto. Oplage 35 stuks, gesigneerd en genummerd
prijs: € 495

alle beelden uit deze publicatie op: www.annievangemert.com