Levendige fotoveiling bij Sotheby’s New York

Een Strand, een Cunningham en een Robert Frank leverden elk rond de twee ton in dollars op tijdens de veiling afgelopen weekend bij Sotheby’s in New York.
Nadat de fotografieverkoop via veilingen een ware hausse heeft beleefd in de laatste zeven, acht jaar van het vorig decennium, stokte de handel en bleven de prijzen gelijk of daalden. Het ziet er naar uit dat aan die ontwikkeling een eind is gekomen.

Vorig jaar, op 20 mei, veilde Christie’s een groot aantal daguerreotypieën van Joseph Philibert Girault De Prangey. Drie ervan voeren de lijst aan van topverkopen in 2003. De afbeelding van de Jupitertempel in Athene uit 1842 is nu de duurste foto die ooit via een veiling werd verhandeld. Zij ging voor ongeveer 800.000 euro over in andere handen. Die prijs lag net iets boven die van La Grande Vague van Gustave Le Gray, een albumineprint die in 1999 in Londen is geveild.

Afgelopen zaterdag zijn er bij Sotheby’s in New York weliswaar geen echte records gebroken, maar de handel was levendig en een groot aantal lots is ver boven hun estimate verkocht.

Een print van Paul Strand uit 1921, waarop zijn toenmalige partner Rebecca is afgebeeld, is verkocht voor 176.000 dollar, twee en een half keer de hoogste schatting. Een architectuurfoto van Imogen Cunningham uit 1920 verwisselde voor ruim 200.000 dollar van eigenaar. Ook die foto was voor minder dan de helft ingeschat. Een vintageprint (1955/1956) uit The Americans, het legendarische boek van Robert Frank bracht meer dan 198.000 dollar op.

De twee hoogste bedragen voor een enkele foto op deze veiling werden gerealiseerd bij de verkoop van twee afdrukken die Diana Arbus aan de psychotherapeut Dr. Klein en de hoofdredacteur van Artforum Philip Leider cadeau deed: zij brachten respectievelijk 232.000 en 388.800 dollar op.
Klein kreeg in 1968 een print getiteld ‘A family on their lawn one sunday in Westchester, N.Y.’. Als dank voor een publicatie in Artforum schonk zij Leider een afdruk van ‘Eddie Carmel, a Jewish giant with his parents in the living room of their home , Bronx, N.Y.’.

Op 19 oktober hebben de veilinghuizen Swann in New York en Bonhams & Butterfields een groot aantal foto’s geveild. Op 29 en 30 oktober staan er twee veilingen in Keulen op het programma: zowel Von Ham Kunstauktionen als Kunsthaus Lempertz bieden interessante collecties foto’s aan.
In Londen worden er op 16 november door Bonhams en Christie’s fotografie geveild. Sotheby’s organiseert daar twee dagen later een grote verkoop.

Op maandag 29 november vindt bij Sotheby’s in Amsterdam een veiling plaats. Dit betreft een collectie foto’s die door Willem Diepraam ten behoeve van Amnesty International is samengebracht. Maar daarover later meer.