Lezing Ed Kashi in Groningen

De Amerikaanse fotograaf Ed Kashi verzorgt op dinsdag 7 april om 20 uur een openbare lezing in de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen over zijn diepgravende project over de gevolgen van de oliewinning in Nigeria en over zijn meest recente werk.
Noorderlicht meldt: ‘Hij zal zijn drijfveren en zijn standpunten over de rol van de fotojournalistiek delen. Kashi wil zoveel mogelijk mensen met zijn verhalen bereiken: hij gelooft in de kracht van het beeld, dat het mensen inzicht kan bieden en hen kan aanzetten tot het aanpakken van sociale problemen in de wereld.’

De Noorderlicht Fotogalerie toont in maart en april een tentoonstelling over de impact van 50 jaar olie-exploitatie in Nigeria. Vanaf 2004 reisde fotojournalist Ed Kashi een aantal malen af naar de Nigerdelta, één van de grootste rivierdelta’s ter wereld. ‘Daar legde hij even genadeloos als kleurrijk de schrijnende omstandigheden bloot die het gevolg zijn van de oliewinning in West-Afrika: milieuvervuiling, economische ongelijkheid, sociale spanningen, politieke chaos en geweld,’ aldus het persbericht.

Ed Kashi (VS, 1957) is fotojournalist, filmmaker en docent, en legt zich toe op het documenteren van eigentijdse sociale en politieke kwesties in de wereld. Zijn werk is wereldwijd gepubliceerd en tentoongesteld en wordt geroemd vanwege de meeslepende weergave van humane condities. Noorderlicht toonde al eerder werk van Kashi in de fotomanifestaties Nazar (2004), Another Asia (2006) en Act of Faith (2007). Naar aanleiding van zijn boek Curse of the Black Gold stelde Noorderlicht een tentoonstelling samen.

noorderlicht.com/ned/gallery/current/index.html