Lezingen Dutch Doc bij Unseen

Dutch Doc Award organiseert een namiddag met lezingen tijdens de fotobeurs Unseen op het Westergasterrein in Amsterdam half september. Onder de noemer End of Ego wordt door internationale sprekers een aantal strategieën voor samenwerking van fotografen met andere disciplines gepresenteerd en besproken.
Het persbericht van Dutch Doc Award:

Dutch Doc presenteert End of Ego
talk & screening show op Unseen
20 September 2012
16:00 – 18:00 uur

End of Ego toont coo?peratieve strategien voor documentair fotografen. Het vak documentaire fo- tografie staat onder druk. Ligt er een oplossing in het samenwerken binnen coo?peratievorm met antropologen, sociologen et cetera? En betekent dat het einde van het artistieke ego?

Gasten:

  • Fred Ritchin (New York Pixelpress) houdt voordracht ‘Bending the Frame’: Quote: ‘Focus on Peace and Healing instead of War and Conflict’.
  • Cause Collective uit San Francisco, een jong multidisciplinair collectief
  • Multiplicity uit Milaan, is een collectief opgezet door Stefano Boeri, cultureel attache? van Milaan en docent aan o.a. het Berlage Instituut.

End of Ego is de bijdrage van de stichting Dutch Doc Photo aan het lezingenprogramma van de Unseen Photofair, 20 t/m 23 op het Westergasterrein in Amsterdam. End of Ego is een twee uur durend inhoudelijke voordracht en debat met als gasten Fred Ritchin, Armin Linke van Multiplicity en the Cause Collective. Tijdens ‘End of Ego’ wordt onderzocht of de groeiende aandacht voor collectief werken en het werken in coo?peraties een uitkomst kan zijn voor documentair fotogra- fen die in een moeilijke positie zijn gekomen door het verdwijnen van de media als opdrachtgever en de subsidiepotten zien slinken.

Fred Ritchin, Professor and Associate Chair, Department of Photography & Imaging van de New York University. Oprich- ter/directeur van Pixelpress en schrijver van ‘After Photography’ (WW Norton 2009) zal aftrappen met een voordracht. Ritchin wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke stem als het gaat over hoe het vak fotografie zich ontwikkelt. Fred Ritchin zal een voordracht geven: ‘Bending the frame’ uit zijn binnenkort gelijknamig te verschijnen boek (Aperture 2013). In dit boek onderzoekt Ritchin hoe fotografen hun praktijk moeten ‘buigen’ om nog impact te maken met hun werk op de samenleving door ondermeer crossovers te organiseren tussen journalistiek, documentair en mensenrechten .

The Cause Collective wordt op deze dag vertegenwoordigd door Jim Ricks en Bayete? Ross Smith. Ricks werkt vanuit Ierland, Ross Smith vanuit New York, maar het collectief dat uit 5 fotografen/kunstenaars, een etnograaf, een kunsthistori- cus en een componist bestaat, heeft haar thuis in San Francisco. Ze werken gezamenlijk aan het documenteren van de sa- menleving via innovatieve objecten in de publieke ruimte. Vele van hen hebben een fotografieachtergrond maar hebben hun focus verlegd naar maatschappelijke- en kunst instituten.
‘ By exploring ideas that affect and shape society, we seek to add the “public” back into public space and Art.’

Multiplicity is een groep van multidisciplinaire onderzoekers, kunstenaars, architecten, sociologen die het hele mediter- rane gebied onderzoeken en documenteren. Oprichter Stefano Boeri is architect en tegenwoordig de cultureel promoter van de stad Milaan. Het werk van Multiplicity was ondermeer te zien op Documenta12 zij aan zij met het werk van Wa- lid Raad. Het documentaire fotowerk van Multiplicity wordt ondersteund door wetenschappelijke feiten en cree?ert mede daardoor impact op diverse podia. (wie van Multiplicity aanwezig zal zijn, is nu nog onduidelijk).

End of Ego is initiatief van de stichting Dutch Doc Photo, organisator van de Dutch Doc Award. De stichting stelt zich mede ten doel om internationale ontwikkelingen in het documentair fotoveld te onderzoeken en daarmee Nederlandse fotografen te ondersteunen. End of Ego wordt ondersteund door stichting Democratie en Media en het Sem Presser Archief. Fred Ritchin dankt tevens The Soros Foundation.

www.dutch-doc.nl