Liefhebbers verwachten prijsdaling kunst

Veertig procent van de Nederlandse kunstliefhebbers voorziet een prijsdaling van beeldende kunst, omdat consumenten minder te besteden hebben als gevolg van de recente kredietcrisis. Wat betreft de eigen kunstconsumptie verwacht het merendeel (55,7%) echter geen gevolgen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 3000 kunstliefhebbers naar hun ‘kunstgedrag’, hun visie op de kunstmarkt en de kredietcrisis, uitgevoerd ter gelegenheid van de 20e Dag van de Kunstuitleen op zaterdag 1 november aanstaande.
Het persbericht vervolgt:

Minder dan 1 op de 3 ondervraagden (32,5%) is van mening dat de overheid beeldend kunstenaars financieel zou moeten ondersteunen wanneer zij de dupe worden van de recente kredietcrisis. Het fenomeen kunstuitleen wordt door 72% van de ondervraagden als een zeer effectief instrument voor inkomensondersteuning van beeldend kunstenaars beschouwd. Verder blijkt dat Nederlandse kunstliefhebbers de kunstuitleen beschouwen als ‘laagdrempelig’ (63,1%), ‘een handig en betaalbaar alternatief voor de galerie’ (69,9%) en ‘belangrijk voor kunstenaars’ (60,6%), aldus het onderzoek dat werd uitgevoerd door Stichting Artes in opdracht van de Federatie Kunstbemiddeling.

Op zaterdag 1 november organiseren kunstuitlenen overal in het land speciale activiteiten, exposities, lezingen, workshops en kinderactiviteiten. Doel: het brede publiek laten kennismaken met de mogelijkheden die de kunstuitleen biedt. Immers, het hele jaar door kan jong en oud er terecht om kunst te bekijken, te lenen en/of te kopen. Het thema van deze 20e Dag van de Kunstuitleen is ‘Dierbaar’. Het verschijnsel kunstuitleen is nergens zo wijdverspreid als in Nederland. In de randstad, maar ook in de minder dicht bevolkte delen van het land bieden kunstuitlenen een breed assortiment aan kunst. Het gaat daarbij om toegankelijke ‘instapkunst’, maar ook om minder toegankelijke vormen. Deskundige medewerkers maken bezoekers wegwijs in de hedendaagse beeldende kunst en organiseren educatieve activiteiten. Daarnaast gaat er tijdens de Dag van de Kunstuitleen een online kunstveiling van start.

www.dagvandekunstuitleen.nl