Liever verliefd

Soms krijg je als recensent een boek voor je neus dat direct weerzin oproept. Gelukkig gebeurt dat niet zo veel, maar bij Naakte Feiten van Peter Blok is het raak: zowel het onderwerp, de manier waarop het is vastgelegd als de begeleidende teksten resulteren in een gevoel van grote droefenis.
Auteur en uitgever hebben gemeend dat het een goed idee is een bloemlezing samen te stellen met foto’s die Blok de afgelopen twintig jaar maakte over sex. Hij bezocht erotische beurzen en festivals, hoerenbuurten, porno-sets, paren- en sm-clubs. Plus een allegaartje aan gebeurtenissen waar de fotograaf alledaags exhibitionisme aantrof en fotografeerde.

In de inleiding en de flaptekst wordt benadrukt dat Blok ‘de humoristische kant van naaktheid’ heeft belicht en ‘dat er op vrijwel alle foto’s wordt genoten’. Jammer genoeg kan ik er niet om lachen, vooral omdat veel beelden een hopeloze strijd tegen de eenzaamheid uitstralen en de zogenaamde humor van een bedenkelijk boertig niveau is. Zoals bijvoorbeeld dat beeld van die vent die in dameslingerie een varken dreigt te beklimmen. Biertje? Lachen!

Volgens de regels van het spel zat Blok er met zijn groothoeklens meestal bovenop. De gang van zaken is eenvoudig samen te vatten met: broekje uit, flitser aan en knallen maar. Dat leidt dan tot een eindeloze reeks opnamen van meestal lelijke mensen die op armetierige bijeenkomsten aan hun gerief hopen te komen. Als dit boek al iets duidelijk maakt dan is het dat menselijk geslachtsverkeer gebanaliseerd is, dat sexualiteit tot een consumptieartikel is gedegradeerd. Maar dat wisten we al, want zowel de linkse Nieuwe Revu als de rechtse Panorama plaatsen al dertig jaar dit soort beelden op hun covers.

Goede kans dat een aantal van die omslagfoto’s door Peter Blok zijn gemaakt, want hij heeft voor beide bladen gewerkt. Daarnaast publiceerde hij in het NRC-magazine, het AD-magazine, Sportweek, Stern en Der Spiegel. Hij won prijzen bij de Zilveren Camera, een European Newspaper Award en een derde prijs in de categorie ‘Happy News and Humor’ bij de World Press Photo-competitie in 1989. Het is mij een raadsel dat een ervaren fotojournalist als Blok en de redactie van de uitgeverij het nuttig achtten dit boek op de markt te brengen.

Naakte Feiten
fotografie: Peter Blok
tekst: Michiel Blijboom
gebonden, 29 bij 22 cm, 168 pagina’s, 200 foto’s in full color
uitgever: d’ jongeHond
prijs: 29,95 euro