LIFE.com publiceert serie foto’s van W. Eugene Smith

In april 1945 publiceerde LIFE magazine één van de meest aangrijpende oorlogsfoto’s, genomen door W. Eugene Smith in maart 1945 op het eiland Iwo Jima. LIFE.com publiceert deze week een hele serie foto’s die Smith maakte op het eiland, waaronder beelden die nooit eerder getoond zijn.

W. Eugene Smith—Time & Life Pictures/Getty Images

Op de coverfoto van 19 april 1945 zien we het Amerikaanse leger een grot tot ontploffing brengen, die is verbonden met een Japanse blokhut. LIFE omschreef dit als volgt: ‘Opgeblazen in deze rookwolk is een blokhut en wat hardnekkige Jappen die hun schuilplaats niet wilden verlaten, zelfs niet na de uitnodiging van de mariniers om zich rustig over te geven’.

De cover is om verschillende redenen opmerkelijk. Op het logo van het tijdschrift, de prijs en de datum na is er geen tekst op de cover, terwijl 99% van de meer dan tweeduized LIFE covers op z’n minst wel een kop of titel hebben om de lezer te laten weten waar hij of zij naar kijkt. Daarnaast is er, net als in alle andere foto’s van Smith, de enorme technische virtuositeit van de foto. Alle elementen in de foto hangen met elkaar samen in een meesterlijke, je zou zelfs kunnen zeggen (met opeengeklemde tanden), een mooi portret van vernieling, aldus LIFE magazine.

Het hele artikel op LIFE.com: LIFE Behind the Picture: Marines Blasting a Cave, Iwo Jima, 1945