Lijden in Palestina

Met de liquidatie van de Hamas-leider sheik Yassin door het Israëlische leger op 22 maart 2004 heeft de tentoonstelling van Ad van Denderens foto’s in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam een extra actuele lading gekregen. Van Denderen fotografeerde de affiches zoals die op de Westoever worden opgehangen van omgekomen Palestijnse ‘martelaren’.
De affiches zijn een vorm van propaganda. Ze hemelen de strijders op die zich bij zelfmoordaanslagen opblazen of sneuvelen in gevecht met Israëlische militairen. De verzameling foto’s die Van Denderen maakte, zijn een bijzondere aanvulling op het overvloedige beeld dat we dagelijks vanuit het gebied krijgen. Het is één van de uitingen die aangeven hoe diep het conflict geworteld is.
Tekst op de rechterfoto: ‘In de naam van God, de Erbarmer, de Barmhartige. Bestrijd hen, God zal hen straffen door Uw handen en hen vernederen. Hij laat U hen overwinnen en hij zal de harten van de gelovigen genezen. De Algemene Inlichtingendienst kondigt aan, de heldhaftige martelaar kapitein Muhammad Khalil al-Nursi. Die is gesneuveld in het Jenin-kamp terwijl hij verzet bood tegen de bezettingstroepen op 10 april 2002.’
Enkele tientallen foto’s zijn te zien in het Nederlands fotomuseum. Op 4 april geeft Ad van Denderen er een rondleiding.
Een veertigtal foto’s is gebundeld in het tijdschrift Useful Photography, voor 20 euro te koop in de betere tijdschriften- en boekhandel. Uitgave van Artimo.