Lijst aangevallen fotografen in Cairo steeds langer

Pro-Mubarak demonstranten in Cairo keren zich steeds meer ook tegen journalisten. Cameraploegen en fotografen zijn herkenbaar en zodoende een gemakkelijk doelwit. Er circuleren steeds meer berichten over aanvallen en diefstal op internet en in kranten. PhotoQ geeft hier een overzicht.
The New York Times schrijft op haar website over een ogenschijnlijk gecoordineerde aanval op journalisten om verdere ondermijning van Mubarak’s gezag te verhinderen.
www.nytimes.com

ABC news houdt een lijst bij van alle journalisten die zijn aangevallen, vastgehouden of bedreigd. Het is een schrikbarend lange lijst voor zo’n korte periode.
abcworldnews.tumblr.com

Ron Haviv slaagde erin om, beschermd door een groep anti-overheidsprotestanten, met een kaart vol foto’s terug in zijn hotel te komen. Daar werd zijn camera echter in beslag genomen en werd het hem verboden vanaf de balkons te fotograferen. Collega’s aldaar overkwam hetzelfde.
photoblog.msnbc.msn.com

Op datzelfde fotoblog is een Skype interview met Ron Haviv bekijken, waarin de situatie in Cairo vergelijkt met andere conflicten die hij heeft gefotografeerd en met revoluties als de val van de Berlijnse muur of protesten in Somalië.
photoblog.msnbc.msn.com

Magnum fotograaf Peter van Agtmael vertelt hoe anti-regerings betogers hem accomoderen bij het fotograferen. Als hij op dag drie de straat op gaat om Mubarak supporters te fotograferen slaat de sfeer echter radicaal om.Hij wordt achtervolgd en in elkaar geslagen, zijn camera’s vernield. Hij vind het een ‘small price to pay’, maar overweegt toch om Cairo te verlaten.
www.bjp-online.com

Het is een aantal fotografen toch gelukt foto’s bij hun redacties te krijgen. Hieronder een greep uit het aanbod:

Michael Robinson van de Los Angeles Times doet een verslag in gesproken woord en beeld van zijn ervaringen.
framework.latimes.com

Fotoblog The Frame publiceert foto’s van correspondenten van The New York Times. Het is opvallend hoe zij midden in de gevechten staan.

Lens, het fotoblog van de New York Times, publiceert dagelijks foto’s uit Egypte en doet uitgebreid verslag van de situatie. Ook laten ze verschillende fotografen aan het woord.
lens.blogs.nytimes.com

Ook Time publiceert beelden uit Cairo, gemaakt door Dominic Nahr van Magnum.
www.time.com

Een nog langere en interessante lijst is te bekijken bij photojournalismlinks.com