Limburgs Museum maakt project van foto’s jaren 30

Het Limburgs Miuseum in Venlo toont sinds medio oktober een groot aantal foto’s uit de jaren dertig. De foto’s zijn gemaakt door Jan de Jong (1898-1971) voor uitgeverij De Spaarnestad, die onder meer de weekbladen Limburg in beeld en Panorama / Ons Zuiden uitgaf. Het museum maakte van een vondst van 3600 glasnegatieven een project met, naast de tentoonstelling, een boek, krantenpublicaties en webpagina’s waarop het publiek inlichtingen en commentaar kan leveren en tevens afdrukken van de intussen ruim 300 gescande foto’s kan bestellen.
Uit de toelichting van het museum:

De Spaarnestad was een Nederlandse katholieke uitgeverij en drukkerij in Haarlem, die tijdschriften op de markt bracht als Katholieke Illustratie, Libelle en Panorama. Al lang voor de Tweede Wereldoorlog waren tal van fotografen in Nederland actief voor De Spaarnestad en bouwde het bedrijf een zeer groot fotoarchief op.

Rond het jaar 1973 besloot de uitgever in verband met een geplande verhuizing tot een rigoureuze opschoning: het negatievenarchief moest er goeddeels aan geloven. Naar schatting 35.000 glasnegatieven en waarschijnlijk een nog groter aantal celluloidopnames werden opgeruimd. Volgens de overlevering zijn ze door een indertijd bekende Haarlemse handelaar in tweedehands spullen per bakfiets opgehaald. Wat er precies met deze unieke collectie is gebeurd, blijft duister. Maar enkele jaren geleden kreeg het Limburgs Museum telefoon uit Amsterdam dat op een markt wellicht voor Limburg interessant materiaal was opgedoken. Het bleken glasnegatieven te zijn uit de archieven van De Spaarnestad.

In totaal heeft het Limburgs Museum om en nabij de 3.600 glasnegatieven kunnen verwerven. Unieke opnames die een prachtig beeld geven van de jaren dertig. Om er verzekerd van te zijn dat de kwaliteit van deze kwetsbare beelddragers voor lange tijd behouden blijft, ondergaan ze een speciale behandeling in een restauratieatelier in Amsterdam. Vervolgens worden ze gescand en digitaal bijgewerkt. Al met al een tijdrovende en kostbare klus. De eerste 340 opnames zijn gereed. De haarscherpe foto’s van Limburgse steden en dorpen, van alledaagse tafereeltjes en bijzonder gebeurtenissen, worden vanaf 16 oktober gepresenteerd in de tentoonstelling Het glazen album van Limburg.

Het Glazen Album van Limburg