Linda kijkt af van W

Een grote fotoserie in het eerste nummer van Linda Wonen, het interieur-zusje van Linda, lijkt verdacht veel op een in mei 2005 verschenen beedverhaal in het Amerikaanse lifestyle magazine W.
De fotograaf Steven Klein maakte voor W een 58 pagina’s groot feature over het (geheel geënsceneerde) huiselijk leven van Angelina Jolie en Brad Pitt. In de serie getiteld Domestic Bliss zitten ze aan tafel met hun (geleende) kinderen, rommelen wat in de tuin of met elkaar.

Sinds de presentatie van het eerste nummer van Linda Wonen is er een Nederlandse variant. Onder de titel ‘Vadertje & Moedertje’ spelen de acteurs Tycho Gernandt en Chantal Janzen de scènes van Pitt en Jolie tamelijk precies na, in wat eigenlijk een modereportage is. De foto’s zijn in dit geval gemaakt door Hans van Brakel. Ook de aankleding volgt de stylering van het origineel. Die bron wordt echter niet vermeld.

Iebele van der Meulen, als chef beeld op de redactie van Linda verantwoordelijk voor deze bijdrage, geeft bij navraag direct toe ‘enorm te hebben gekeken’ naar de serie van Steven Klein. Het was oorspronkelijk de bedoeling bij wijze van bronvermelding enkele foto’s uit de W-serie bij het artikel te plaatsen, maar dat is er om onduidelijke redenen helemaal bij ingeschoten.

Zie hieronder vier voorbeelden van creatief lenen, met telkens eerst het voorbeeld uit W en dan de foto in Linda Wonen: