Linelle Deunk wint SO Award 2015

Linelle Deunk heeft donderdagavond de SO 2015 Award uitgereikt gekregen voor haar zwart/wit serie This world is (not) mine.

Uit de meer dan 200 inzendingen koos de jury, bestaande uit Carlo Elias, Natalia Toret, Eduard Planting, Arjan Benning en Sabine Verschueren, het werk van Linelle Deunk als winnaar. De jury vond het gebruik van het licht in deze klassieke zwart/wit serie prachtig en zeer goed gedaan. “De combinatie van portret- en landschapsfotografie werkt goed: Linelle laat zien waar de mensen in de portretten leven , en als kijker heb je het gevoel dat je er geweest bent. Als geheel heeft de serie een tijdloze kwaliteit. Dit is fotografie van een lange traditie.“

This world is (not) mine is gemaakt in Oeganda, in opdracht van Marie Stella Maris. Deunk portretteerde Gertrude, die met haar man en zeven kinderen in het Mukono District woont. Het land wordt omringd door water dat alom aanwezig is maar vaak niet kan worden gebruikt.

Gertrude is een van de vrouwen van de Katosi Women Development Trust, waar vrouwen kansen krijgen door ze onderwijs te geven over hygiëne en watermanagement en hen te ondersteunen met microkredieten.

Zilver was voor het werk van Eddo Hartmann, die deze prijs kreeg voor de serie die hij maakte in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. De beelden van het stedelijk landschap doen denken aan een decor en vormen het gezicht van een socialistisch publiek leven.

Brons was er voor Martijn van de Griendt. 
Zijn inzending gaat over jongeren in hun eigen habitat gefotografeerd. De jury: “Dit is een goede reportage, je voelt dat de fotograaf tussen de jongeren aanwezig was. Ze zijn zich bewust van de camera maar blijven toch volledig zichzelf.”

Kiki-Groot
Foto Kiki Groot

De SO Student Award is gewonnen door Kiki Groot.
 Tijdens het project “Zoekogen” heeft Kiki Groot geruime tijd het jongetje Mikey gevolgd. Het is een bijzonder jongetje met allerlei problemen waardoor hij buiten de maatschappij valt en geen aansluiting vindt met de kinderen en volwassenen om hem heen. Met dit project wilde zij hem letterlijk en figuurlijk een gezicht geven en de buitenstaander inzicht geven in zijn kleine wereldje.

Naast diverse prijzen heeft de jury ook een aantal inzendingen met eervolle vermeldingen beloond. Het gaat om de inzendingen van Jouk Oosterhof, Maarten Kools, Peggy Kuiper, Annabel Oosteweeghel en studente Laura Hospes.

Alle genomineerden staan met hun hele inzending www.SO2015.nl en in het SO 2015 jaarboek.
Dit boek is te bestellen voor 35 euro ex btw via info@dupho.nl.

Een selectie van de winnende beelden is vanaf 15 december te zien in abri’s (tramhokjes) in Amsterdam.