Lingerie-producent moet schade fotograaf vergoeden

De vakbond FNV KIEM heeft voor fotograaf Leo de Deugd een kort geding aangespannen en gewonnen tegen lingerie merk Sapph Intimates BV. Het lingeriemerk heeft in het afgelopen jaar verzaakt de fotograaf voor zijn meerwerk en licentievergoeding te betalen en gebruikte de foto’s van De Deugd zonder toestemming. Ook is aan de fotograaf een schadevergoeding toegekend omdat Sapph het auteursrecht herhaaldelijk heeft geschonden.
Sapph heeft behalve het niet nakomen van het contract als het gaat om het betalen van meerwerk en de licentievergoeding, foto’s van de fotograaf op hun internetsite gezet en gehouden zonder toestemming of vergoeding. Sapph is met reclamecampagnes en dus de foto’s van De Deugd groot geworden en dat is ten koste van De Deugd gegaan.

Ook heeft het lingeriemerk in de foto’s gesneden, de foto’s voor andere doeleinden dan afgesproken gebruikt en de foto’s zonder toestemming in het buitenland gebruikt. De rechter heeft SAPPH dan ook veroordeeld tot het betalen van een bedrag van 26.000 euro.

FNV KIEM heeft Leo de Deugd in zijn vorderingen gesteund omdat naast contractbreuk het auteursrecht van fotografen vaak wordt geschonden. "Zzp-ers vinden nieuwe opdrachten vaak belangrijker dan het nakomen van de wet- en regelgeving door opdrachtgevers rondom auteursrecht. Zeker op het internet is het soms een hele klus om te achterhalen wat er allemaal gebeurt met je werk. Toch denken wij als vakbond dat zzp-ers vaker opdrachtgevers moeten wijzen op die regelgeving. Dat voorkomt voor beide partijen een hoop ellende in de toekomst," zegt Marije Hendrikse, advocaat van De Deugd bij FNV KIEM.

Leo de Deugd zegt over de uitspraak het volgende: "Ik ben blij dat FNV KIEM deze zaak voor mij heeft opgepakt. Zij hebben het voor mij mogelijk gemaakt mijn probleem aan de rechter voor te kunnen leggen. Ik ben dan ook heel blij met het resultaat."

"De regels rondom het auteursrecht zorgen ervoor dat zzp-ers zoals Leo de Deugd kwalitatief hoogstaand werk kunnen leveren tegen een redelijk tarief." Uit deze uitspraak door de rechter blijkt dat Sapph onzorgvuldig omgaat met auteursrechten. Eerder al werd Sapph door Marlies Dekker, ontwerper van lingerie voor de rechter gedaagd. Marlies Dekker vindt dat Sapph haar ontwerpen kopieert.

www.leodedeugd.com