Lisette Blumenfeld Georges (89) overleden

Afgelopen maandag is in haar woonplaats New York Lisette Blumenfeld Georges bezweken aan complicaties van de ziekte van Crohn. Zij was het eerste kind van fotograaf Erwin Blumenfeld en Lena Citroen (nicht van Blumenfelds beste vriend Paul Citroen), en werd in mei 1922 geboren in Amsterdam. Lisette was het door Blumenfeld meest gefotografeerde model.
Het gezin woonde aanvankelijk in Zandvoort aan Zee en later in Aerdenhout. Al in haar kindertijd stond ze model voor haar vader en assisteerde ze hem in de donkere kamer. In 1937 voegden moeder en kinderen (intussen waren twee zoons geboren) zich bij Blumenfeld die zich inmiddels in Parijs had gevestigd. Lisette ontvluchtte meestal de lessen op school om films te bekijken in de bioscoop Le Pagode tegenover haar vaders studio.

In dat eerste Parijse maakte Blumenfeld het werk The Dictator met de handen van Lisette. Eveneens in 1937 maakte Blumenfeld de foto bovenaan dit artikel, van de benen van zijn dansende dochter. In 1944 werd het beeld als eerste dubbele pagina van Blumenfeld in de Amerikaanse Vogue gepubliceerd.

In 1941 wist het gezin te ontkomen aan de holocaust en vluchtte naar New York. Nadat LIsette in Parijs al verkeerde in kringen rond Picasso, Matisse en Kertesz kreeg ze via haar vader in New York contact met Munkacsi, Georg Grosz , Gordon Parks en vele andere beroemde kunstenaars.

Eind jaaren veertig trok Lisette Blumenfeld weer naar Frankrijk en werkte onder meer voor Life Magazine. Op 6 december 1949 ontmoette ze in Parijs de Amerikaanse schilder Paul Georges, met wie ze zeven weken later trouwde in het Engelse Cambridge. Het huwelijk duurde 52 jaar, tot Georges overleed in 2002. Het paar, dat halfjaarlijks afwisselend woonde in Normandië en New York, had twee kinderen, Paulette en Yvette.


(met dank aan WIm van Sinderen voor de informatie)