Live vanuit San Sebastian: Boudewijn Bollmann

Vrijdagavond vond in de Noord-Spaanse stad San Sebastian de opening plaats van de tentoonstelling Letters from Europa (Cartas desde Europa), waar van Boudewijn Bollmann 14 portretten van jonge Marokkaanse vrouwen zijn te zien die hij in Rotterdam maakte. Voorafgaand aan de expositie was er een debat dat live werd gestreamd.
Bollmann over zijn serie: ‘Wat deze vrouwen bindt is dat ze allen van de tweede generatie zijn en dat ze in Nederland een studie volgen die in hun thuisland Marokko voor vrouwen ongebruikelijk is. Denk aan een studie verpleegkunde: in Marokko is het vanwege de Islam voor vrouwen niet toegestaan om vreemde blote mannen aan te raken. Bij elk portret dat ik schoot schreef ik een klein verhaaltje, dat ingaat op de studiekeus en ambities, op de relatie van de meisjes met hun ouders en op hun relatie met Marokko.’

De opdracht is onderdeel van Neskak Gora, een initiatief van de Europese Unie dat de immigratie van jonge vrouwen uit Noord-Afrika en Zuid-Oost Azië wil bevorderen (zie http://www.neskakgora.org). Vijf fotografen uit vijf verschillende EU-landen zijn aan de slag gegaan met dezelfde opdracht – en dat is interessant, want nu kun je per land de resultaten zien. Deelnemende fotografen: Carsten Snejbjerg uit Denemarken (www.carstensnejbjerg.com), Johann Rousselot uit Frankrijk (www.johann-rousselot.com/fr), Marta Soul uit Spanje (www.nophoto.org), Peter Dench uit de UK (www.peterdench.com) en Boudewijn Bollamnn (www.twistedstreets.nl).

Vanavond om 18:00, voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling, zal een rondetafel gesprek plaatsvinden waaraan de vijf fotografen deelnemen. Er wordt gesproken over de totstandkoming van de series en over "de rol die fotografie kan spelen bij de bevordering van immigratie". Gesprek en tentoonstelling vinden plaats in cultureel centrum Koldo Mitxelena in San Sebastian (kmk.gipuzkoakultura.net). Vanavond vanaf 18:00 wordt het gesprek live op deze website uitgezonden.