Locatie, locatie, locatie

In 2005 verhuisde Bert Verhoeff naar Bussum. Zoals hij dat zijn hele professionele bestaan al doet, begon hij ook daar zijn directe omgeving te fotograferen: fris, als een buitenstaander aan de wandel in een nieuwe biotoop. Verhoeff heeft zijn visie gebundeld in een tentoonstelling en een publicatie: Bij ons in het Gooi.
Wanneer het te donker was om het Gooise leven vast te leggen dook hij in de boeken. De meningen over ‘de Gooier’ bleken sterk uiteen te lopen, maar de dichter Adriaan Roland Holst beschreef al zo’n negentig jaar terug het fenomeen dat we nu kennen als ‘De Gooise matras’: ‘ ’t Is hier een oorverdovend zedenloze bende.’ ‘…een prullenmand is het van mislukte huwelijkjes en van gelukkende avontuurtjes…’

Het Gooi lijkt een cliché, dat zichzelf met veel plezier bevestigt. De verklaarbare maar buitenproportionele aandacht in de media vergroten het leefpatroon van nieuwe en oude rijken uit tot een karikatuur. En de meeste van die lui schijnen dat prachtig te vinden, vergelijkbaar met de manier waarop corpsleden ‘de lullo’s’ van Jiskefet omarmden.

De fotograaf stelde een lijstje samen met Gooise gemeenplaatsen en had geen enkele moeite die kundig en ironisch in beelden om te zetten. Maar de eerste serie in zijn boek betreft de inderdaad indrukwekkend fraaie natuur, hoogstwaarschijnlijk ook de reden waarom hij naar deze streek verhuisde. Ook de daaropvolgende reeks, over Gooise heggen, is verrassend en daarbij ijzersterk gefotografeerd.

Vervolgens de te verwachten golfers, hockey-meisjes, de auto-mannen, de honden-mensen, de paarden-juffrouwen en ontelbare shoppende en feestende geblondeerde dames in verschillende leeftijdscategorieën. Het spreekt voor het vakmanschap van Verhoeff dat hij de grens van de meligheid daarbij niet overschrijdt. En ach, ze zijn het bekijken waard: de heren en dames zien er keurig verzorgd uit. Bij ons in het Gooi is een aardige fotoserie en een vermakelijk boek, al heeft het bij lange niet, zowel letterlijk als figuurlijk, de reikwijdte van Verhoeff’s fraaie boek uit 2007: Langs het Ijsselmeer.

Bij ons in het Gooi
fotografie en redactie: Bert Verhoeff
gebonden, 30 bij 22 cm, 128 pagina, ruim 100 foto’s in full color
uitgave in eigen beheer
prijs (inclusie verzendkosten): 24,50 euro

foto’s uit het boek en van de tentoonstellingsopening: www.bijonsinhetgooi.nl