Londen eind volgende week in teken fotografie

De International Photographic Fair is de grootste evenement in de Britse fotografische kalender, met talloze nevenactiviteiten. Voor verzamelaars had Londen jarenlang een voorsprong op Europa. Tegenwoordig loopt de internationale arena vrijwel gelijk op. Er worden veel boeiende accenten gelegd.
De vijftig belangrijke fotogaleries ter wereld zijn geselecteerd voor deze tweede editie van Photo London. Deze zijn gekozen uit een lijst van ruim 300 kandidaten. Een wereldwijde ambitie, van Europa tot Hong Kong en van Schotland tot Iran, wil ieder genre, heden en verleden, binnen het medium laten zien.

Samen willen zij het beste van fotografie presenteren, inclusief ‘video en lens gebaseerde media’ aan de hand van het werk van 1000 kunstenaars, onder wie Weegee, David Bailey, Julia Margaret Cameron, Sally Mann, Man Ray, Jörgen Teller.

Daarnaast is er een toegankelijk onderwijsprogramma. Lezingen en presentaties worden georganiseerd vanuit de praktijk met namen als Martin Parr, Boris Mikhailov, Richard Billingham, Bill Owens en Albert Watson.

Photo London biedt een uitgebreide agenda aan exposities, inclusief een (allereerste en voorlopig eenmalige) tentoonstelling samengesteld door Mario Testino. Hij geeft Photo London de primeur om zijn visie op het boeiendste nieuwe internationale fotografische talent te laten zien. Dit initiatief past perfect in de opdracht van Photo London om nieuwe kunstenaars te steunen.

Panelgesprekken, discussie, lezingen, besprekingen en presentaties, onderwijs en nieuw talent zullen tijdens deze dagen centraal staan en alle ruimte krijgen voor een optimale wisselwerking.

Bijkomende hoogtepunten omvatten het openen van de nieuwe permanente ruimte in Tate Modern voor de verzameling fotografie – inclusief de openingstentoonstelling rond naaktfotografie met werk van Andre Kertesz, Edward Weston, Alfred Steiglitz, Man Ray, Manuel Alvarez en Bravo – naast een lezing over perspectieven op actuele fotografie door publicist Geoff Dyer in de National Portrait gallery.

En daarnaast is er nog een nachtelijk evenement in Oost-London, en constante aanwezigheid van talloze befaamde namen, fotografen, curatoren en uitgevers in bijkomende lezingen, boekpresentaties met grote namen als Will McBride en Massimo Vitali tot gerespecteerde verzamelaars als Mark Haworth-Booth en Emma Reeves.

Om de toegankelijkheid van fotografie te benadrukken, wil Photo London in het onderwijsprogramma ook de ultieme showcase voor kunstzinnige fotografie zijn, waarin elk onderdeel van de geschiedenis eveneens een plaats en duiding krijgt.

www.photo-London.com
Tickets £12,- (kinderen tot 12 jaar gratis)
De lezingen zijn vrij toegankelijk. Reserveren wordt aangeraden

Maurits Brands