Londense galerie verwijdert foto’s naakte kinderen

Het werk van de Amerikaanse fotografe Betsy Schneider is afgelopen weekend verwijderd uit de Spitz Gallery in Londen. Het gaat om werk waarop haar dochter van nul- tot vijfjarige leeftijd in haar blootje is te zien.
De galerie raakte verontrust toen een bezoeker een foto maakte van een van de tentoongestelde foto’s. De deuren werden gesloten, de gewraakte foto’s afgedekt en de politie gebeld.

Het werk van Schneider is op initiatief van de galerie verwijderd. Men laat uitzoeken wat de juridische implicaties zijn om vervolging wegens verspreiding van kinderporno te voorkomen.

Maakster Betsy Schneider is verbijsterd: ‘Het doel is niet om te provoceren of te schokken. Het idee is om tijd, verandering en groei te laten zien.’ Twee jaar geleden werd ze door de politie verhoord na een tip van het laboratorium dat haar foto’s ontwikkelde. Dat leidde toen niet tot verdere vervolging.

Foto’s van blote kinderen zijn in Engeland een zeer heikel onderwerp. Drie jaar geleden moesten foto’s van de Amerikaanse Tierney Gearon worden verwijderd uit de Saatchi Gallery, waarna cultuurminister Chris Smith justitie de oren waste over de verkeerde keus tussen oprechtheid en censuur.

Vorig jaar juni was er ook een rel over een foto van Rineke Dijkstra bij Sotheby’s. Lees op PhotoQ het eerdere bericht.

Bekijk enkele foto’s van Betsy Schneider.

Lees het hele verhaal in episoden in the Guardian.