Longlist Dutch Doc Award: 140 projecten

Meer dan 100 fotografen en 140 projecten zijn geselecteerd voor de longlist van de nieuwe Dutch Doc Award 2010, de? prijs voor documentaire fotografie in Nederland, zo meldt een persbericht van de organisatie. De prijs wordt voor de eerste keer uitgereikt op 2 juni in Utrecht aan de fotograaf met het beste documentaire project van het afgelopen jaar. Er is een bedrag van 20 duizend euro aan verbonden. De Dutch Doc Award moet een impuls geven aan documentaire fotografie, dat het gebied beslaat tussen journalistiek en kunst.
Het persbericht vervolgt:

Dutch Doc Award is een initiatief van het Fonds voor beel- dende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en wordt mede georganiseerd door FOTODOK uit Utrecht. Annelies Kuiper (1974) is vorig jaar door het Fonds BKVB aangesteld als intendant documentaire fotografie. Uit onderzoek in de Nederlandse fotowereld blijkt dat er grote behoefte is aan aandacht voor deze vorm van fotografie. Bij documentaire fotografie gaat het om werk van fotografen die ontwikkelingen of personen voor langere tijd intensief volgen. De series die daaruit voortkomen, hebben grote maatschappelijke zeggingskracht en dragen het persoonlijk stempel van de fotograaf. Documentaire fotografie vormt een tegenwicht voor de vluchtige nieuws- en reportagefotografie.

Voor de nieuwe prijs zoekt Dutch Doc Award samenwerking met de fotowereld. Er zijn dertig ‘poortwachters’ – fotografen, tentoonstellingsmakers, beeldredacteuren en vormgevers – gevraagd werk te selecteren voor de longlist van de eerste editie van Dutch Doc Award. Naast de hoofdcategorie is een aparte prijs ingesteld voor innovatieve documentaire projecten, met een prijzengeld van 2500 euro.

Intendant Annelies Kuiper van het Fonds BKVB is blij met de ruime voordracht door de fotografiewereld. ‘Het beste bewijs dat documentaire fotografie in Nederland een bloei- end genre is.’ Het zegt volgens Kuiper wat over de gedreven- heid van de fotografen dat de kwaliteit van documentaires steeds beter wordt, hoewel het vaak moeilijk is de projecten gefinancierd te krijgen.

Een jury zal op 7 mei uit de longlist nominaties voor de hoofd- en innovatieve categorie kiezen. De geselecteerden zijn vanaf dat moment te zien op www.dutchdocaward.nl. De winnaars worden op 2 juni bekend gemaakt tijdens een avondvullend programma in de Stads-schouwburg in Utrecht. Voor de volgende editie, Dutch Doc Award 2011, zal de uitreiking worden uitgebreid tot een driedaags meet & greet festival met inhoudelijke debatten over en met documentaire fotografen.

www.dutchdocaward.nl