Longlist Dutch Doc Award telt 37 titels

Dit jaar maken 37 fotoprojecten kans op het winnen van de Dutch Doc Award 2013. De prijs bekroont jaarlijks de beste documentaire projecten met een tentoonstelling en prijs van 20 duizend euro. Uit de longlist selecteert een jury, onder leiding van Gerrit Jan Wolffensperger, zes nominaties die later dit jaar te zien zijn in het Tropenmuseum in Amsterdam. De winnaar van de vierde editie van de prijs wordt op 5 juni bekendgemaakt.

Een persbericht van de organisatie meldt verder:

Onder de 37 projecten op de longlist bevindt zich een aantal documentaires dat al veel onder de aandacht is geweest. Zoals Via PanAm, waarin Kadir van Lohuizen het hele Amerikaanse continent doorkruist. En Poppy, Trails of Afghan Heroin van Robert Knoth en Aintonette de Jong, dat in januari de Canon Prijs 2012 won. Maar ook kleinere projecten, zoals Me & My Models van de pas afgestudeerde Jan Hoek en Our clever eyes do easily disguise van Lana Mesic prijken op de lijst.

Sommige voorgedragen fotografen hebben een achtergrond in de krantenfotografie, zoals Joost van den Broek met het project Goed Volk – anderen zijn mede bekend geworden via de galerie of het museum: zoals Ahmet Polat met Kemal’s Dream, een verslag over zoekende Turkse jongeren, dat te zien was in FOAM.

De Dutch Doc Award is een prijs waarbij de fotografen niet zelf hun werk voordragen, maar steeds wisselende deskundigen uit de Nederlandse fotowereld een selectie maken van het beste werk dat in het voorgaande jaar is verschenen. Deze manier van selecteren beoogt zowel de kwaliteit als de breedte van de Nederlandse documentairefotografie voor het voetlicht te brengen. Het werk staat in een rijke traditie en is nog altijd in ontwikkeling. De Dutch Doc Award steunt die ontwikkeling in een tijd dat professionele fotografen het lastig hebben om financiering en platforms voor hun werk te vinden.

Voorzitter van de stichting Dutch Doc Photo, voormalig NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes, vindt dat de longlist de ‘unieke waarde en grote betekenis van Nederlandse documentaire fotografie bewijst’. Samen met het Tropenmuseum brengt de Dutch Doc Award de genomineerde fotoprojecten samen in een documentair momentum dat op 25 april begint met de opening van maar liefst drie fototentoonstellingen. Het Tropenmuseum steunt de stichting in het streven om documentaire fotografie zichtbaarheid te geven bij brede lagen van de bevolking.

De lange lijst van genomineerden:

Michael Anhalt/Meike Eggers, Blokmapping
Freek van Arkel, Report Rotterdam
Wout Berger, When I Open My Eyes
Boudewijn Bollmann, Twisted Streets #1-10
Joost van den Broek, Goed Volk
Michiel Brouwer, Lapponensis
Peter Dekens, Touch
Charlotte Dumas, Anima
David Galjaard, Concresco
Arnon Grunberg/Wendela Hubrecht, Les Vacances de Monsieur Grunberg
Eddo Hartmann, Hier woont mijn huis
Jacqueline Hassink, Table of Power 2
Claudia Heinermann, Enduring Srebrenica
Lino Hellings (artistic director), Participating Artists Press Agency P.A.P.A
Jan Hoek, Sweet Crazies
Jan Hoek, Me & My Models
Cornelie de Jong, Wordt vervolgd
Marie Jose Jongerius, Lunar Landscapes
Stephan Keppel, Reprinting the City
Robert Knoth en Antoinette de Jong, Poppy, Trails of Afghan Heroin
Ben Krewinkel, A possible life
Kadir van Lohuizen, Via PanAm
Peter Martens, Few loving voices + American Testimony
Hans van der Meer, Nederland – Uit voorraad leverbaar
Lana Mesic, Our clever eyes do easily disguise
Ilvy Njiokiktjien, Suidlanders – Prepared to flee
Petra Noordkamp, La Madre
Ad Nuis /Arthur van den Boogaard, Opnieuw
Willem Poelstra, For Hannah, Future Stories From the Past
Ahmet Polat, Kemal’s Dream
Ahmet Polat, Dark Moon
Irina Popova, Another Family
Marleen Sleeuwits, Interiors
Aram Tanis, Amsterdam Blues
Dirk-Jan Visser, Offside – Football in Exile
Witho Worms, Cette montange c’est moi
Judith Quax, Presence in absence

www.dutch-doc.nl