Longlist Dutch Doc Award: van Club Donny tot Jimmy Nelson

Vijftien fotografie-experts hebben de afgelopen tijd 35 documentaire fotografie-projecten geselecteerd voor de longlist van de Dutch Doc Photo Award 2014. Onder leiding van schrijver Dirk van Weelden buigt een jury zich in maart over deze lijst en kiest hieruit maximaal zes nominaties en de prijswinnaar. De opening van de tentoonstelling (mei) en bekendmaking van de prijswinnaar (juni) vinden plaats in het Tropenmuseum.

Een persbericht van de organisatie meldt verder:

De longlist voor de vijfde editie van de Dutch Doc Photo Award laat een grote variatie zien, zowel wat betreft onderwerp, verschijningsvorm als auteurschap. Sommige documentaires hebben al veel media aandacht gekregen, andere zijn minder bekend waaronder enkele eindexamenwerken van de jonge generatie documentaire fotografen. Het aantal multi-mediale projecten neemt toe maar het papieren boek blijft het belangrijkste medium waarin documentaire fotoprojecten gestalte krijgen en gedistribueerd worden. Opvallend is dat ruim tweederde van de geselecteerde projecten in het buitenland zijn gesitueerd. De publicatie ‘Voedsel’ van Henk Wildschut is door meerdere experts voorgedragen maar is, vanwege het bestuurslidmaatschap van Wildschut bij de stichting Dutch Doc Photo, niet opgenomen in de longlist.

Jury
De jury bestaat naast voorzitter Dirk van Weelden (filosoof en schrijver) uit: Anke Bangma (conservator fotografie en hedendaagse kunst, Tropenmuseum), Francis Hodgson (UK, professor Culture of Photography, University of Brighton), Femke Lutgerink (directeur Fotodok, Utrecht), Andrea Stultiens (fotograaf) en Stephan Vanfleteren (B, fotograaf).

Prijsuitreiking en tentoonstelling
In maart komt de jury bijeen om uit de longlist de shortlist samen te stellen. De winnaar van de Dutch Doc Photo Award 2014 wordt op 10 juni in het Tropenmuseum bekendgemaakt. Vanaf 22 mei is in het museum een tentoonstelling te zien die een overzicht geeft van de projecten op de longlist met bijzondere aandacht voor de shortlist. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt uit welke rijke oogst de jury haar keuze heeft gemaakt. Tegelijkertijd presenteert het Tropenmuseum een documentaire fotoserie van de Italiaanse fotograaf Nicola lo Calzo.

Dutch Doc Photo Award
De Dutch Doc Photo Award is een prijs van € 20.000 voor een fotograaf die volgens een deskundige jury het beste Nederlandse documentaire project in het voorafgaande jaar heeft gemaakt. Met deze Award beoogt Dutch Doc Photo de kwaliteit van en discussie over documentaire fotografie in Nederland te stimuleren en mogelijkheden voor fotografen te creëren om documentair werk te maken en die aan een zo breed mogelijk publiek te tonen.

De voorgedragen projecten op de longlist zijn (op alfabetische volgorde op naam van de fotograaf):

Iwan Baan: Torre David/Ingenious homes in unexpected places
Samira Benlaloula/Ernst van der Hoeven/Frank Bruggeman: Club Donny Roelof Bosscher: Kleiburg – Miskend Monument
Koos Breukel: Me We – The Circle of Life
Koos Breukel/Roy Villevoye: Tí
Ton Hendriks: Global Street Child
Juul Hondius: Brilliant Punitive Raids
Rob Hornstra/Arnold van Bruggen: The Sochi Project
Cuny Janssen: Yoshino
Geert van Kesteren: Why Mister, Why?
Chris Keulen: Chez Nous
Sjaan Klijnee: I named my pig Genius
Peter de Krom/Freek Schravesande: De Scootrangers Maassluis
Anouk Kruithof: Pixel Stress
Kadir van Lohuizen: Via PanAm
Anais Lopez/Eva Smallegange: Only in Burundi
Anais Lopez/Hannes Wallrafen: In the beginning no bird sang
Jimmy Nelson: Before they pass away
Ad Nuis: Oil & Paradise
Gábor Ösz: Das Fenster
Daan Paans: Letters from Utopia
Irina Popova:The incomplete Princess Book
Jan Rosseel: Belgische Herfst
Frank Schallmaier: Fotocollecties
Michel Sculz Kryzanowski: Henny – Het zit best wel tegen
Elian Somers: Border Theories
Bart Sorgedrager: De Heftruckfabriek in Almere 1991-2013
Martine Stig: Cauchy Horizons
Nadine Stijns: A Nation outside a Nation
Rein Jelle Terpstra: Retracing
Jeroen Toirkens/Petra Sjouwerman: Solitude
Marieke van der Velden: A Monday in Kabul
Bert Verhoeff: NL
Allard de Witte/Joost Bos: Het FAS-project

www.dutch-doc.nl