Look back in Kodachrome

Van een legende uit de analoge fotografie wordt de productie dit jaar stilgelegd. Laten ontwikkelen kan nog tot eind 2010. PhotoQ vroeg fotografen hun verhalen en foto’s over Kodachrome te delen.
Nieuwsbericht op PhotoQ: Kodachrome gaat uit productieBen Krewinkel schrijft:

Het was wel heel erg analoog allemaal, en duur. Nadat ik mijn eindexamenproject in Zuid-Afrika had geschoten, moesten alle films langs verschillende douaneambtenaren en eenmaal thuis zorgvuldig verpakt opnieuw per post naar Zwitserland. Het wachten was zeker spannend, maar bij terugkeer van de dia’s was in een oogopslag duidelijk of het beeld gelukt was of niet. Kodachrome geeft wat mij betreft de mooiste kleuren en prachtig detail in de donkere partijen wat helaas moeilijk om te zetten was in digitaal beeld. Het mooist zijn de foto’s nog steeds wanneer ze in de oude diaprojector gaan. Nog steeds liggen enkele rolletjes in de kast. Ik denk dat ik de digitale camera maar weer even opzij leg en deze volschiet voordat ik ze weg kan gooien. Met de stopzetting van de productie komt er, zoals altijd, een einde van een tijdperk waar ik kort plezier van heb gehad.

www.benkrewinkel.nl


Berry Stokvis schrijft:

Kodachrome 64 professional ontbrak in de jaren ’70 nooit in mijn fototas. Ondanks dat het laten ontwikkelen omslachtig was: je kon de rolletjes in een bijbehorend zakje naar Kodak in Rijswijk sturen, maar daar was ik veel te ongeduldig voor, Ik reed er zelf naartoe en werd dan zeer vriendelijk ontvangen door een meelevende receptioniste, die begreep wat een fotograaf allemaal moest doorstaan en die alle tijd voor mij nam.
Na een lange buitenlandse reis was ze vaak de eerste aan wie ik mijn verhaal kwijt kon.
Trouw is helaas nooit mijn sterkste punt geweest: Begin jaren ’80 schakelde ik over op Fuji Provia 100, dat altijd voor het grijpen lag in de koelkast van Kleurgamma, en meteen werd ontwikkeld wanneer je kwam.
Verre reizen maakte plotseling iedereen, je kon het er maar beter niet meer over hebben.


Bekijk ook de slideshow over het boek Kodachrome van Els Rijper: Kleur voor verleden en toekomst


Ook bijdragen? Inzenden via info@photoq.nl