Loretta Lux in Den Haag trekt ruim 22 duizend bezoekers

De eerste retrospectieve tentoontstelling van de Duitse kunstenaar-fotograaf Loretta Lux (Dresden, 1969) heeft in het Fotomuseum Den Haag meer dan 22.000 bezoekers getrokken. Voor het museum, dat in december 2002 opende, is dit de best bezochte expositie sinds de openingstentoonstelling ‘Fotografen in Nederland’ die toentertijd circa 20 duizend bezoekers haalde.
Conservator Wim van Sinderen zegt: ‘De subtiel gemanipuleerde kinderportretten van Lux hebben jong en oud, vriend en vijand, en opvallend veel buitenlanders naar het museum getrokken. De meer dan vijftig, op zich kleine werken die heel ruim in het museum hingen, hebben gewerkt als conversation pieces voor bezoekers die met elkaar de actuele discussie aangingen over het realiteitsgehalte en de nieuw getrokken grenzen tussen het precieze en waarachtige in de fotografie en de ongebreidelde verbeelding in de beeldende kunst.’

De tentoonstelling die 11 februari jl. z’n première beleefde en dit weekend z’n finale krijgt, reist in 2007-2008 waarschijnlijk door naar Hannover, München en Lausanne.

• In PhotoQs rubriek Tentoonstellingen: De alwetende kinderen van Loretta Lux